Sastanak lidera stranaka

Danas dan D, dogovor o državnim resorima

politika
Foto: VL FOTO
22.02.2015.
u 09:54

Razgovori lidera trebali bi, kako su svi najavili nakon nedavnog sastanka, rezultirati konačnim dogovorom jer su blizu rješenja. Danas bi trebali znati koja je stranka dobila i koji resor

Lideri stranaka koje čine vlast na državnoj razini trebali bi danas nastaviti razgovore o raspodjeli resora u novom Vijeću ministara BiH. Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić, Mladen Bosić, Željko Komšić otvorit će razgovore kako bi pokušali postići konačan dogovor kojoj stranci ide koje ministarstvo i koja stranka dobiva i koliko zamjeničkih mjesta.

Hrvati i pozicije

Nakon sastanka od prije nekoliko dana u Sarajevu, lideri su izjavili kako je dogovor blizu, a rješenja samo nisu mogli naći za jedno ministarsko i jedno zamjeničko mjesto. Hrvati u pregovorima traže, kako je i izjavio lider HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, tri ministarska mjesta i četiri pozicije zamjenika ministara. “Za sada je jedino sigurno da imamo Ministarstvo financija BiH, a sve ostalo će biti tema razgovora”, dodao je Čović. Kandidat koalicije HNS-a i HDZ-a BiH za novog ministra financija je još uvijek aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. - Ne postoji nijedan razlog da svi ne budu zadovoljni bez obzira na to kako su krenuli. Puno smo toga otvorili u razgovorima, kazali želje i jedne, druge i treće strane i svatko od nas pojedinačno”, kazao je Čović. Dodao je da bi svaka od tri strane trebala dobiti po dva malo značajnija ministarstva i da bi trebali biti svi zadovoljni. Čović je rekao kako je uvjeren da će dogovor biti postignut u nedjelju i da će odmah nakon toga razgovarati o Federaciji BiH.

Povezani Vijeće i Vlada

“Dogovor je bio da prije dolaska visoke predstavnice EU Federice Mogherini u ponedjeljak završimo razgovor o Vijeću ministara, ali vrlo je važno naglasiti da nema realiziranja dogovora u Vijeću ministara bez dogovora o Vladi Federacije, zato ćemo nastaviti razgovarati o Federaciji u nedjelju”, zaključio je Čović. Vlada Federacije BiH je nakon izbora u tzv. tehničkom mandatu održala skoro 20 sjednica, donose se odluke koje su štetne. Zbog toga je predsjednik FBiH Marinko Čavara i donio nalog kojim se “odgovornim osobama u Vladi FBiH i drugim pravnim subjektima izvršne vlasti u FBiH nalaže da odmah obustave sve aktivnosti donošenja odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije BiH do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti sukladno izbornoj volji građana Federacije BiH”. To se odnosi na sva kadrovska rješenja i nova zapošljavanja u institucije izvršne vlasti i poduzeća u kojima Federacija ima upravljačka prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?