Nakon 31. godinu

Blagoslovljen spomenik poginulim braniteljima HVO-a u Globarici: 'Branili su dom s krunicom oko vrata'

blagoslov spomenika u Globarici
Foto: Marina Matijević
1/4
05.11.2023.
u 08:15

Hrvatski branitelji HVO-e hrabro su se borili, branili i odbranili svoj dom i obitelji koje ovdje žive. Branili su ga s krunicom oko vrata, noseći u svojim srcima svoju katoličku vjeru i ističući se svojim odgojem koji su ponijeli od svojih obitelji, rekao je župnik

Nakon 31. godinu Mjesna zajednica Globarica podigla je spomenik poginulim u Domovinskom ratu 1992.-1995. godine, njima dvedesetorici. Dana 4. studenog 2023. godine spomenik je bagoslovljen nakon sv. mise koja je bila u župnoj crkvi u Globarici u 11,00 sati. Svetu misu je predslavio mons. Slađan Ćosić u koncelebraciji sa vlč. Miljenkom Džaltom, župnik u Rankovićima; vlč. Josipom Šimunović, župnik u Čajdrašu-Zenica, vlč. Stipom Knežević, župnikom u Zavidoivćima i domaći župnik vlč. Ivan Ravlić. 

Župna crkva bila je dupkom puna a tome u prilog ide i veoma lijepo vrijeme za ovo doba godine. U propovijedi mons. Slađan naglasio je „Spomenika koji će danas biti blagoslovljen posebno mjesto ima križ, koji je smješten u središte spomen obilježja i povezuje dvije kamene ploče, iznad kojih se ipak malo uzdiže, što čini veličinu željenog  jedinstva i sklada. Naime, uz to što je križ nadasve znak Božje ljubavi prema nama, on je ovdje i temeljna oznaka dvadeset branitelja iz ovoga kraja. Razlog je, barem tako mi se čini, da su oni, u ono po život opasno vrijeme, svoj život prihvatili iz vjere i ljubavi, a ponajviše u nadi da će – koji pred njihovim križem budu stajali – u žrtvi koju su oni učinili vidjeti poziv da u središtu svog života, od danas pa u buduće, stave Boga i čovjeka, ljubav a ne mržnju, praštanje a ne osvetu, blagoslov a ne proklinjanje“, završio je mons. Slađan. 

Točno u 12,15 skupili smo se svi kod OŠ. u Globarici da se blagoslovi spomenik kojeg je blagoslovio delegat mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, koji je ujedno predsjedao euharistijskom slavlju u župnoj crkvi. Za izvođača radova ovoga spomenika izabrana je firma „Tadić kamenorezac“ iz Žepča. Prije blagoslova spomenika sve je nazočne pozdravo Ivan Ravlić, župnik i domaćin, okupljene vjernike iz Globarice kao i iz susjednih župa, kolege svećenike, bližu i daljnju rodbinu poginulih bojovnika, vojsku HVO-e, policiju i načelnika općine Žepče gosp. Matu Zovko. Naglasio je razlog okupljanja 20 poginulih HVO-e  u Domovinsko ratu 1992.-1995. godine, iz Globarica, Doline k. Zavidovića i Tomića rekao je: „Zahvaljujem se MZ- Globarica s predsjednikom gosp. Ilijom Šimunović. Hrvatski branitelji HVO-e hrabro su se borili, branili i odbranili svoj dom i obitelji koje ovdje žive. Branili su ga s krunicom oko vrata, noseći u svojim srcima svoju katoličku vjeru i ističući se svojim odgojem koji su ponijeli od svojih obitelji. Danas polažemo vijence kod spomenika hrvatskih branitelja, blagoslivljaući ovo spomen obilježje, spominjemo se nasilne smrti naših dragih branitelja poginuli za našu slobodu i samostalnost. Što bih danas od nas bilo i gdje bismo bili da nije bilo njih i mnoštva njima sličnih. Upravljamo svoje oči i misli na križ, ovdje lijepo naznačen. Gledajući ga govorimo ovo nije svršetak. Ostaju nam djela, žrtva i ljubav naših branitelja, i ako je zemaljski tijek njihov završio, imena su imvjerujemo zapisana na nebu. Kao kršćanski vjernici prosvijetljeni vjerom svjesni smo da svaka žrtva u znaku Isusova Križa vodi vječnom životu, a tom su žrtvom naši borci bili prožeti. Nema veće ljubavi da tko život svoj položi za svoje prijatelje i svoj dom. Ovo spomen  obilježje neka bude svijedok teških vremena, ali i opomena da se nešto slično nikad više neće dogoditi, ali ne i zaboraviti“, završio je župnik Ravlić.Spomenik su otkrili Ivan Bevandić, sin pok. branitelja Joze i Goran Dunđer sin pok. branitelja Ilije. Poslije su pročitani kratki zivotopisi poginuli a čitali su imena: Lara Matijević, Ivana Marković i Matej Banović, zatim je spomenik blagoslovio mons. Slađan. Sve je ovo slušalo i gledalo najmanje oko 450 osoba. Svi su bili presretni na ovako lijepom odazivu. 

Poslije blagoslova bilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Vijence su položili: predstavnici obitelji branitelja HVO-e Globarice, Doline i Tomići, predstavnici Udruge obitelji poginuli i nestalih branitelja HVO-e Žepče, predstavnici Udruge nositelja odličja HVO-e, Općinski načelnik općine Žepče gosp. Mato Zovko sa djelatnicima, predstavnici MZ Globarica, predstavnik HKUD Naša Baština Globarica, predstavnici Oružanih snaga BiH  i još neki. 

 Za sve okupljene pripremljen je vojnički grah sa strane HVO-e iz Žepča. Svi su se malo opustili uz ugodan razgovor i druženje. Svi su bili sretni da je ovo veliko djelo ugledalo svijetlo dana, na ponos i diku ovoga kraja. Naši pokojnici mogu sad mirno počivati jer dobili su znak zahvalnosti od ovoga naroda da im se žrtva nikada ne zaboravi. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?