“Frekvencija mira”

Emir Hadžihafizbegović će utjeloviti velikog Nikolu Teslu

31.05.2016.
u 08:00

Natalija Princi, spisateljica iz Hrvatske, napisala je knjigu “Teslina frekvencija mira” koja govori o posljednja tri dana njegova života. Knjigu je predstavila u Kamernom teatru 55 u okviru festivala “Dani Jurislava Korenića”, gdje je otkrila manje poznate detalje iz njegova života. Knjiga “Teslina frekvencija mira”, zahvaljujući Emiru Hadžihafizbegoviću, glumcu i ravnatelju Kamernog teatra 55, bit će pretočena u kazališnu predstavu. Dramatizaciju će uraditi Vedran Fajković, a glavnu ulogu, po želji spisateljice, iznijet će upravo Hadžihafizbegović.

- Počašćena sam što će on igrati tu ulogu jer boljega nema. To je ostvarenje mog sna. Emir nosi tu snagu u sebi koju je i Nikola imao - izjavila je Princi za faktor.ba.

Tesla nije funkcionirao ni na jedno “gorivo” koje mi danas poznajemo: ni na novac, ni na utjecaj. Posvetio je život radu i ostvario 700 registriranih patenata, među kojima je svakako najznačajniji naizmjenična struja, kojom je svijet učinio udobnim mjestom za život.

- U Ameriku je otišao bez ikakve pomoći. Zaposlio se kod Edisona kojem se čak suprotstavio u trenutku kada se nije slagao s njegovim stavovima. Reći ne Edisonu u Americi, koji ima sve medije sa sobom, sav novac ovoga svijeta?! On kao golobradi dečko - to je veliko. Izborio se za tu svoju struju koju danas svi koristimo. Ništa ne bi ovako izgledalo da nije bilo Tesle. A doživjeti 86 godina, da ga ne ubiju? Pa to je nadnaravna pamet. Trebalo je znati plesati, igrati kad se zamjeriš “igračima” koji su na sve spremni. Toliko je snage bilo u njemu, bez politike, bez lobista, snage koja danas čini čovjeka jakim. Sve je uradio sam - naglasila je.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije