Snima se treća sezona serije "Branilac"

Priče koje su potresale nekadašnju Jugoslaviju, odvjetnik Josip Muselimović imao je izuzetno poznate slučajeve

03.05.2024.
u 15:07

Početkom marta počelo je snimanje trećeg ciklusa igrano - dokumentarne serije “Branilac” Jelene Svetličić. Kao i svake sezone gledaoci će i ove videti vrlo uzbudljive priče iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije

- Teško je sve to proputovati i snimiti na autentičnim lokacijama tako da ćemo i ovu sezonu, kao i prethodne, najvećim dijelom snimati na Ubu ali ćemo ići i u Mostar. Sve možemo fingirati ali ne i Mostar. Snimaćemo na Tari koja će nam biti ove godine neka “zamjena” za Crnu Goru i za predjele oko Mostara. Kraj snimanja se planira posljednjih dana svibnja, a u jesenskoj programskoj shemi na RTS, gledaćemo deset novih epizoda. Inače i dalje ostajemo vjerni ljudskim sudbinama, lomovima malog čovjeka. Svaka epizoda će biti posebna priča, za razliku od prethodnih sezona tako da će gledatelji moći uživati u deset malih filmova. To su i dalje priče koje su potresale nekadašnju Jugoslaviju. Imamo i nove likove, odvjetnika Branislava Tapuškovića koga tumači Nebojša Milovanović i Borislava Ignjatovića koga igra Bojan Žirović. Naravno, ništa bez Veljka Guberine i Filote File. Imaćemo i Josipa Muselimovića (Ljubiša Savanović), mostarskog odvjetnika koji je harao cijelom Jugoslavijom i imao izuzetno poznate slučajeve. Nismo odstupili od onoga što smo do sada radili a to je ta veza između odvjetnika i njihovih branjenika. Nismo odstupili ni od toga što su to pokretači koji dovedu do toga da se čovjek slomi u životu i da napravi takvo zlodjelo. Mislim da sve ono što nas negdje može naučiti nečemu, da na nečijim greškama učimo, možda da današnje odvjetnike nekako podsjeti na to kako se nekada radilo i kako se nekad odnosilo prema klijentima. Smatram da u različitim segmentima ova serija i dalje može podsjetiti čovjeka na ono što je vrijedno i što je dobro, čak i onda kada se slomi, da se vrati nekoj suštini, odnosno da se vrati sebi - kaže Jelena Svetličić, kreatoricaa serije i redateljica.

Nebojša Milovanović je već igrao u prve dvije sezone serije “Branilac”, ali tumačio je likove sa “druge strane zakona”. Sada tumači odvjetnika Branislava Tapuškovića.

- Mogu kazati da je on legenda, čovjek koji je involviran u mnoge velike slučajeve. Između ostalog tu je jedan od najvećih slučajeva Vučka Manojlovića, koga je on branio dugi niz godina. Osamnaest godina je čekao da bude strijeljan, ali na kraju, tadašnji predsjednik države Tomislav Nikolić ga je pomilovao. Gospodin Tapušković je branio dugi niz godina i to je možda i najduži slučaj u njegovoj karijeri, veoma kompleksan. S druge strane ovo je jedna vrsta odgovornosti ali i neka vrsta lijepe treme, zato što je to čovjek koji postoji, naš suvremenik. Uvijek kad igrate nekoga tko je tu, tko postoji u našim životima i tko ima svoje mjesto, onda je velika odgovornost hoćete li uspjeti. Postoji nešto što se zove i vizualna identifikacija i sličnost. U ovoj vrsti serije se mi prije svega bavimo nečim što je njihovo iskustvo u odvjetništvu i tu sam imao dosta materijala, a to je najdragocjenije. Tu je sublimirano i njegovo obrazovanje i njegovo iskustvo i umijeće i ophođenje prema sudu i suđenju, prema svom klijentu, prema tužiteljstvu, prema javnosti jer je ona bila upoznata sa tim slučajem - priča glumac.

Milovanović naglašava da je njemu uvijek interesantno, kao glumcu, što je to i koliko se mora sa tim čovjekom poistovjetiti.

- Baveći se ovom ulogom, imao sam priliku saznati koliko se pojedinac emotivno veže za te ljude jer su to ozbiljne stvari. On je čovjek koji je optužen, koji čeka 18 godina da ga strijeljaju i svi navijaju i cijela javnost misli da je on kriv i želi to, a on je čovjek sam. S druge strane i on ima argumente za to da taj čovek ipak mora biti oslobođen, pored svega što je uradio. Ne može biti do kraja emotivan i ne treba biti, a opet kako sve to zadržati i kako naći mjeru? E, to je ono, ukratko što je bilo interesantno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?