Mostar

Županije osnivači plaćaju tek trideseti dio obveza za Sveučilište

Brucoši
Stojan Lasić
21.08.2013.
u 09:54

Na Sveučilištu u Mostaru mjesečno se izmiruju plaće za 1000 nastavnika

Sveučilište u Mostaru i u ovu školsku godinu ulazi s posve neriješenim pitanjem potpore županija koje se prema ovoj instituciji ponašaju još maćehinskije nego što je to slučaj s mostarskom bolnicom. To je razlog zbog čega sve veći broj studenata plaća studiranje koje postaje luksuz za većinu obitelji suočenih s krizom, nezaposlenosti, poskupljenjem osnovnih životnih namirnica.

Neodgovorne županije

Kako doznajemo, uplate iz županija prema Sveučilištu i pojedinim fakultetima su od izmirivanja svakomjesečnih obveza prerasli u dvomjesečne ili tromjesečne običaje. Tako se na račun pojedinih fakulteta za jednomjesečno financijsko razdoblje proslijedi oko 15-ak milijuna maraka što je jako maleni iznos dostatan za plaćanje tek eventualno troškova režija u mjesecima u kojima se odvija nastava. Fakulteti s više zaposlenog nastavnog osoblja, drugih djelatnika, ali i studenata imaju mjesečne troškove veće od pola milijuna maraka. Samo za plaće i izmirivanje svih obveza prema djelatnicima mjesečno se izdvaja iznos od 350.000 maraka. Na taj način ispada da u ukupnim troškovima fakulteta županije jedva sudjeluju s 33. dijelom. Županije pak svoj izostanak plaćanja obveza prema Sveučilištu u Mostaru koje je jedina visokoškolska ustanova na kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku pravdaju i sami lošom financijskom situacijom koja se već odrazila i na isplate plaća i drugih obveza. To je i razlog zbog čega na skoro svim fakultetima gotovo 90 posto studenata plaća studiranje i svoje obveze. 
Prema katalogu studiranja najskuplji je studij farmaceutike, kao i Medicina gdje se upisnina kreće oko 2000 maraka. Slijede fakulteti tehničkih znanosti te zatim pri dnu ljestvice po plaćanju su fakulteti društvenih znanosti gdje su u prosjeku troškovi jednoga semestra kreću između 600 i 750 maraka. Na temelju tih prihoda fakulteti uspijevaju preživjeti, a gotovo svake godine povećava se broj studijskih skupina koje se pokreću na njima.

Većina plaća

Tako u sastavu Sveučilišta djeluje10 fakulteta, jedna akademija i čak 9 instituta. Nastava se izvodi kroz 50 različitih studija,46 smjerova i 70 studijskih skupina, a na Sveučilištu studira više od 16.000 studenata svih skupina (redoviti studenti koji studiraju uz potporu ministarstva, studenti koji plaćaju studij, izvanredni studenti, studenti stručnih studija i studenti poslijediplomskih studija). Svakoga mjeseca potrebno je osigurati plaće i platiti druge obveze za 1000 nastavnika i suradnika te više od 160 zaposlenika koji obavljaju stručno-administrativne i tehničke poslove. Sve to čini jedan golemi potencijal čiji rezultati uvelike ovise od odnosa županija kao osnivača koje sada pokazuju gotovo ravnodušnost prema toj instituciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?