KOVANICE OSTAVILI

Zoljom orobili više od 5,5 milijuna maraka,

medovici
VL FOTO
06.10.2010.
u 10:00

Istovjetna pljačka dogodila se i lani kada je orobljen novac HP-a Mostar

Svi su mrtvi, vikala je prestrašena žena uletjevši u prvu kuću kraj ceste u mjestu Medovići, na granici Širokog Brijega i Gruda, nakon što je jučer oko 10.50 sati ugledala nekoliko muškaraca u crnom kako nepomično leže po putu i zapaljena vozila. Ugledavši užasan prizor, ona je prethodno dotrčala iz svoga golfa V, a domaćin je odmah izašao vani s uređajem za gašenje, vjerujući da se radi o stravičnoj prometnoj nesreći.

Pošao je gasiti vozila u plamenu, a nakon toga se začulo nekoliko eksplozija. Od vreline su pucali spremnici i gume na kotačima. Muškarci u crnim odorama su se već ustali pa je sve izgledalo kao da je riječ o nekoj vježbi specijalaca. Međutim, ubrzo se ispostavilo: Nije stravična prometna nesreća, niti je vježba specijalaca, nego najveća ikad izvrešena pljačka u drumskom razbojstvu u BiH.

Vozili gomilu eura

Spominje se vrtoglavi iznos veći od 5,5 milijuna maraka. Specijalci s dugim cijevima ubrzo su blokirani sve izlaze iz Zapadnohercegovačke županije i pretresali sva sumnjiva vozila i putnike.

- Gorjela su dva vozila, kombi i rover karavan hrvatskih oznaka, najmanje četvorice maskiranih razbojnika u radnim kombinezonima, s potkapama na glavi i dugim cijevima, a koja su prethodno presrela, razoružala i orobila petoricu zaštitara banjolučke agencijske kuće Sector security, od kojih su trojica bila u blindiranim kolima, a dvojica u pratećem renaultu.

Razbojnici su treće vozilo, i to marke hyundai, zapalili u pet kilometara udaljenom zaseoku Njive, na makadamskoj cesti. Sve je isto kao i lani..., govori su na licu mjesta, očito ciljajući na točno jedanaest mjeseci ranije izvršenu pljačku u mostarskom Kruševu, kada je na istovjetan način otuđeno 742.300 maraka, vlasništvo Pošta Mostar, namijenjenih za isplatu mirovina.

U ovom slučaju se iz Mostara do Imotskoga prevozio novac UniCredit banke, što se čini jednom mjesečno. Na hrvatskoj strani u mjestu Vinjani su uzalud čekali zaštitari agencije Soko Marić, koji su pošiljku novca trebali preuzeti i odvesti do krajnjeg odredišta.

Zoljom na zaštitara

Kao i u lanjskoj pljački kod Mostara, sve te pojedinosti su očito jako dobro znali vješti razbojnici. I sada je jedan od njih u ruci držao ručni bacač-zolju i vikao: Izlazi, pucat ću, ovo je pljačka! Nakon što su obavili posao, on je opet već izvučenu zolju odbacio pored ceste.

- Ispred blindiranih kola i pratećeg renaulta išao je razbojnički kombi, a iza rover karavan. Prvi se prepriječio na cesti i blokirao put, a drugi je udario u prateće vozilo.

Nakon pljačke i paljevine, na što ukazuju petolitarski odbačeni kanisteri goriva, razbojnički profesionalci su pokupili sve vreće u kojima se nalazio krupni novac, a ostavili su one sa sitnim novčanicama, papirnatim i kovanim. Uglavnom se radilo o eurima. Ukupno se prevozilo oko sedam milijuna maraka, a računa se da je otuđeno više od 5,5 milijuna, kaže nam izvor blizak zaštitarskoj agenciji, napominjući da ovakve stvari rade ‘uvozni pljačkaši’, dok informacije obično dolaze ‘iznutra’.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije