ZLOČIN

Zolja izdala zapovijed da se zapale i zarobljenici

zolja
VL FOTO
29.12.2011.
u 10:15

Rijetki preživjeli Hrvati svjedoče o zločinima Raseme Handanović Zolje

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužiteljstva BiH i donio rješenje u predmetu Jusuf Hadžajlija i drugi, kojim se osumnjičenoj Rasemi Handanović Zolji određuje jednomjesečni pritvor. Pritvor, prema ovom rješenju, može trajati do 27. siječnja 2012. godine. Rasema Handanović Zolja je osumnjičena za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osnovana sumnja

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičena počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret. Sud je u odnosu na osumnjičenu odredio pritvor zbog postojanja bojazni da bi osumnjičena, ukoliko bi se našla na slobodi mogla ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i suučesnike, kao i zbog postojanja drugih okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičene. Inače, Zolja je tijekom ispitivanja nekoliko puta tražila pomoć liječnika i hitne pomoći, a njezina obrana je zatražila da joj se omogući liječnička pomoć kao i lijekovi za srce i psihičke probleme koje ima. Handanović je bila poznata po tome što je aktivno sudjelovala u mučenjima i ubojstvima hrvatskih zatočenika u dolini Neretve. Navodno je ustrijelila jednu ženu i stariji bračni par u dobi od 65 do 70 godina. “Ta žena je zapovijedala, nju su svi slušali. Poslije napada na selo rekla je da nas preživjele odvedu u jednu kuću, poliju benzinom i zapale, ali među vojnicima nije bilo ljudi koji su to htjeli napraviti”, posvjedočila je, među ostalim, jedna preživjela Hrvatica.

Streljački vod

Navodi se i da je Handanović sudjelovala u streljačkom vodu koji je pogubio nenaoružane hrvatske vojnike i civile te da je nakon strijeljanja prilazila polumrtvima i pucala im u glavu. “Kada smo kao logoraši bili smješteni u bazu u kojoj su boravili pripadnici zločinačke Zukine potrojbe, mi smo je viđali, ali nismo znali da je to zloglasna Zolja. Zatvorenike je primoravala na svašta, od toga da joj peru veš do puno gorih i ponižavajućih stvari koje je tražila, rekli su nam bivši hrvatki logoraši.

Inače, Handanović je jučer poručila kako nije bila upoznata s optužnicom koja joj se stavlja na teret te kako bi u protivnom sama došla na Sud BiH. Teško je povjerovati ovakvih izjavama, osobito ako se zna da je njezin identitet, kao i identitet Edina Džeke otkriven tek nakon dugotrajnog lobiranja i velikih napora službenih institucija i obavještajnih agencija.

Komentara 1

KR
krtica
21:09 29.12.2011.

Kako je jadna mrsava! Svinju treba po kratkom postupku!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?