Gdje je to naučio

Znanstvenici u šoku: Beluga kit oponaša ljudske glasove!

kitovi
23.10.2012.
u 09:38

Ranije su rađeni eksperimenti u kojima se dupine treniralo da oponašaju ljudski govor.

Američki znanstvenici ostali su u šoku nakon što su čuli glasanje beluga kita koji nevjerojatno podsjeća na ljudski glas. Prema pisanju tamošnjih medija ovo je prvi slučaj da je neka životinja spontano oponašala ljudski glas. Ranije su rađeni eksperimenti u kojima se dupine treniralo da oponašaju ljudski govor.

Upravo iz tog razloga znanstvenike je šokiralo kad su čuli devetogodišnjeg kita imenom Noc kako ispušta zvukove nekoliko oktava niže od uobičajnih. Glavna nepoznanica bila je gdje i kada je kit čuo takve glasove, iako su kitovi poznati po oponašanju drugih zvukova u moru, ali radi se uglavnom o visokim tonovima.

Druga stvar koja je začudila znanstvenika bila je činjenica da zvukovi koje je Noc ispuštao nemaju nikakve sličnosti s glasanjem kitova, te kako životinja ima sposobnost brzo mijenjati pritisak u nosnoj šupljini i tako stvara zvukove.

Oponašanje glasova kita Noca poslušajte ovdje.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?