gigantski sudar

Znanstvenici imaju novu teoriju: Mjesec je nastao od Zemlje

'05.05.2012., Zagreb, - Danas je Mjesec u tocki perigeja, odnosno najblizi Zemlji u posljednih 19 godina. Izuzetno sjajan i veliki zemljin satelit najbolje se vidio neposredno nakon izlaska. Photo: An
'Anto Magzan/PIXSELL'
18.10.2012.
u 08:53

Nova teorija je suprotna od dosadašnje - da je Mjesec nastao od materijala divovskog tijela koje je udarilo u Zemlju.

Mjesec je nekada bio dio Zemlje što objašnjava i zašto imaju sličan sastav, najnovija je teorija koju su u časopisu "Science" predstavili Sarah Stewart i Matija Ćuk, dvoje hardvarskih znanstvenika, prenosi Reuters. Prema njihovoj teoriji Mjesec se od Zemlje odvojio nakon gigantskog sudara s drugim nebeskim tijelom, što je suprotno od dosadašnje teorije da je Mjesec nastao od materijala divovskog tijela koje je udarilo u Zemlju. 

U vrijeme nastanka Mjeseca zemljina rotacija je bila puno brža, a dan je trajao samo dva, tri sata, tvrde Stewart i Ćuk. Sugeriraju da je zbog takve brzine veliki udar mogao lansirati Zemljina materijala dovoljno za nastanak Mjeseca, navodi se u studiji. Tvrde da je Zemlja kasnije svoju brzinu rotacije postigla zbog gravitacijske interakcije između svoje orbite oko Sunca i orbite Mjeseca oko Zemlje.

>>Astronomi otkrili dijamantni planet dvostruko veći od Zemlje

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?