kriza drma BiH

Žene plaćaju polovinu zaručničkog prstena

Vjenčanje
08.10.2013.
u 08:58

Novac je stavljen u prvi plan, a mladi parovi si romantiku ne mogu priuštiti

Recesija u BiH svaki dan sve više uzima danak, a njene posljedice vide se i na onim stvarima gdje nikada ranije nisu.

Kupnja popola

Možda će zvučati nevjerojatno, ali sve je veći broj muškaraca i žena koji smatraju da troškove u ljubavi treba dijeliti na dva jednaka dijela, pa čak i kada se radi o zaručničkom prstenu. Naime, anketa koja je rađena na Facebooku pokazala je da sve više parova romantiku stavlja u drugi plan, a zaručnički prsten kupuju popola. Iako je uvriježeno mišljenje da to treba biti čin kojim muškarac iznenađuje ženu, izgleda da je u ovom vremenu krize novac postao bitniji od romantike i od toga što zaruke zapravo predstavljaju. Kada je u pitanju samo vjenčanje, koje je u BiH jako skup “projekt”, zanimljivo je spomenuti i činjenicu da se i sve veći broj parova odlučuje sve što može uzeti na rate, odnosno platiti nakon svadbe. Među stvarima koje se plaćaju nakon svadbe je i vjenčano prstenje. Naime, u jednoj zlatarnici u Mostaru su nam potvrdili kako izlaze ususret mladim ljudima koji ne mogu vjenčano prstenje platiti odmah da to naprave nakon svadbe. U ovoj zlatarnici su nam rekli i kako ima onih koji prstenje uzimaju na rate, te da srebro sve češće mijenja zlato.

Osobna kao osiguranje

Naravno da prstenje na ovaj način ne daju svakome, a kao osiguranje da će se mladenci vratiti i platiti prstenje traže osobnu iskaznicu jednoga od njih. No, to nisu jedine muke koje u zadnje vrijeme muče mladence u BiH. Naime, nedavno je objavljeno da su prazne kuverte na svadbama ili drugim proslavama gdje je običaj da se slavljenici darivaju novcem za građane BiH su, posebno posljednjih godina, postale uobičajena pojava. U prosjeku oko pet posto kuverti bude prazno pa mladenci sve manje mogu računati na to da će uspjeti pokriti troškove svadbenog slavlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?