Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Žene plaćaju polovinu zaručničkog prstena

Novac je stavljen u prvi plan, a mladi parovi si romantiku ne mogu priuštiti
08. listopada 2013. u 08:58 0 komentara 479 prikaza
Vjenčanje

Recesija u BiH svaki dan sve više uzima danak, a njene posljedice vide se i na onim stvarima gdje nikada ranije nisu.

Kupnja popola

Možda će zvučati nevjerojatno, ali sve je veći broj muškaraca i žena koji smatraju da troškove u ljubavi treba dijeliti na dva jednaka dijela, pa čak i kada se radi o zaručničkom prstenu. Naime, anketa koja je rađena na Facebooku pokazala je da sve više parova romantiku stavlja u drugi plan, a zaručnički prsten kupuju popola. Iako je uvriježeno mišljenje da to treba biti čin kojim muškarac iznenađuje ženu, izgleda da je u ovom vremenu krize novac postao bitniji od romantike i od toga što zaruke zapravo predstavljaju. Kada je u pitanju samo vjenčanje, koje je u BiH jako skup “projekt”, zanimljivo je spomenuti i činjenicu da se i sve veći broj parova odlučuje sve što može uzeti na rate, odnosno platiti nakon svadbe. Među stvarima koje se plaćaju nakon svadbe je i vjenčano prstenje. Naime, u jednoj zlatarnici u Mostaru su nam potvrdili kako izlaze ususret mladim ljudima koji ne mogu vjenčano prstenje platiti odmah da to naprave nakon svadbe. U ovoj zlatarnici su nam rekli i kako ima onih koji prstenje uzimaju na rate, te da srebro sve češće mijenja zlato.

Osobna kao osiguranje

Naravno da prstenje na ovaj način ne daju svakome, a kao osiguranje da će se mladenci vratiti i platiti prstenje traže osobnu iskaznicu jednoga od njih. No, to nisu jedine muke koje u zadnje vrijeme muče mladence u BiH. Naime, nedavno je objavljeno da su prazne kuverte na svadbama ili drugim proslavama gdje je običaj da se slavljenici darivaju novcem za građane BiH su, posebno posljednjih godina, postale uobičajena pojava. U prosjeku oko pet posto kuverti bude prazno pa mladenci sve manje mogu računati na to da će uspjeti pokriti troškove svadbenog slavlja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.