ALARMANTNO

Žena u Danskoj podrijetlom iz BiH zaražena superbakterijom

Bakterija
Nino Strmotić
26.11.2010.
u 08:00

Kako izvještavaju danski mediji, 57-godišnja žena zaražena je u srpnju ove godine u Bosni i Hercegovini, nakon čega je otputovala u Dansku gdje je smještena u bolnicu Skejby

Bakterija NDM-1 pojavila se u Danskoj kod jedne žene podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, što je prvi otkriveni slučaj pojave takozvane superbakterije u toj zemlji.

Zarazila se u BiH

Kako izvještavaju danski mediji, 57-godišnja žena zaražena je u srpnju ove godine u Bosni i Hercegovini, nakon čega je otputovala u Dansku gdje je smještena u bolnicu Skejby u blizini grada Aarhusa, prenosi agencija Xinhua. Kako piše Copenhagen Post, žena je bila hospitalizirana u srpnju u našoj zemlji zbog trovanja krvi. Žena, inače podrijetlom iz Bosne i Hercegovine u Danskoj živi već 15 godina, a Xinhua piše kako se zarazila tijekom odmora u Bosni i Hercegovini. NDM-1 naziva se superbakterijom budući da je gotovo nemoguće liječiti zarazu antibioticima, prenosi portal Bitno.ba.

- Postoji velika opasnost da NDM-1 postane problem svjetskih razmjera zbog čega je potrebna globalna suradnja, stoji u članku znanstvenog časopisa The Lancet, koji je svoje izdanje posvetio bakteriji NDM-1.

NDM-1 je otporna na antibiotike, pa su liječnici nemoćni, a liječenje pencilinom nema nikakvog uspjeha.

Profesor Niels Frimodt-Moeller s danskog Serum instituta zabrinut je zbog otkrića bakterije u toj zemlji.

13 zemalja


- Ne želim biti pesimista, ali postoji veliki razlog za brigu. Ranije su zaraženi dolazili iz Indije, a sada vidimo da to više nije slučaj, rekao je Frimodt-Moeller danskom dnevniku Politiken.

Kako tvrdi British Medical Journal, bakterija NDM-1 do sada je dijagnosticirana u 77 slučajeva u 13 europskih zemalja, a izazvala je smrt sedam ljudi. Inače, bakteriju nazvanu New Delhi metalo-beta-laktamaza (NDM-1) izolirao je još 2009. stručnjak Timothy Walsh sa Sveučilišta u Cardiffu kod švedskog pacijenta koji se liječio u Indiji.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
15:46 27.11.2010.

kako se u svitu brzo dogovore lani krscani imali svoju svinjsku gripu ove godine muslimani indijsku gripu,tko je slijedeci trazi se ?????????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?