Uspjeh

Želja mi je igrati u svome gradu, pred svojom publikom

Ivana Rodin
19.02.2013.
u 10:56

S nestrpljenjem očekujem odgovor iz hotela "Mogorjelo" kojima sam ponudila "Slike Marijine"

- Mladost Ivane Rodin nije bila prepreka igranju starije žene, jer je glumački odlično kontrapunktirala osjećaj koji u liku izazivaju one tople slike i ratna prisjećanja, a u igri joj efektno pomažu scenografija i rekviziti… – tako je u „Vijencu“ napisala Sanja Nikčević o ulozi koju je u monodrami „Slike Marijine“, izvrsno odigrala mlada glumica iz Čapljine Ivana Rodin.

- Monodramu “Slike Marijine” napisala je književnica Lydia Scheuermann Hodak. Predstava je nastala u suradnji dramskoga studija iz Zagreba “Točka na I” i produkcijske kuće “Moj film”, a nastupili smo u sklopu projekta “To sam ja” koji već drugu godinu zaredom organizira Goran Grgić u suradnji s HKD Napredak. Projekt “To sam ja “, osmislio je upravo Grgić kao priliku mladim glumcima da se predstave pred kolegama i kritičarima.
Pretpremijera je bila 17. studenoga prošle godine u Noći kazališta, a premijera - dan kasnije, na godišnjicu pada grada Vukovara. Predstavu smo posvetili  gradu Vukovaru i njegovim žrtvama – priča nam Ivana naglašavajući kako je iznimno ponosna na uspjeh koji je predstava postigla na hrvatskoj kazališnoj sceni.

- Izvele su je i Tatjana Bertok u Osijeku i Vlasta Knezović u Zagrebu. Nakon te dvije izvrsne glumice, i ja sam napravila svoju verziju ove potresne drame.
Bio je to moj diplomski rad. Odigrala sam je u Mostaru, u Kosači. Još me se tada jako dojmila, jer sam znala da se radi o istinitoj priči, o ženama koje su stvarno postojale i prošle ratni pakao, ženama koje su tjerali kroz minsko polje nakon ponižavajućeg života u Aljmašu.
Upravo zbog ovako potresne priče koja predstavlja sve žrtve silovanja,
ne samo u Vukovaru i ne samo u Domovinskom ratu već općenito,
osjetila sam potrebu održati ovu predstavu na životu. Obnovili smo je
i slijede gostovanja. Već su gostovali u Zaprešiću. Obići će još gradova u Hrvatskoj…

- Goran Grgić spomenuo je mogućnost gostovanja u Kanadi za hrvatske
iseljenike, a turneju po Hrvatskoj dogovorio je Denis Bašić (komičar) koji  je promotor naše predstave. Razgovarala sam i u Čapljini s direktorom hotela „Mogorjelo“ i s nestrpljenjem očekujem odgovor. Najveća će mi čast biti odigrati predstavu pred svojom publikom, za svoje prijatelje i 
sumještane – kaže Ivana koja je rođena u Metkoviću, a odrasla u Višićima. Ondje je živjela s roditeljima, dva brata i dvije sestre. Nakon srednje škole u Čapljini, odlazi na studij glume u Mostar.

- Mostar je grad u kojemu je odrastala moja mama i tamo imam ujake, ujne i rođake, koji su moja druga obitelj. Koliko se danas teško mladim glumcima nametnuti na hrvatskoj glumačkoj sceni? Teško je, kao i u svakoj drugoj struci. Nažalost, nezaposlenost je
velika općenito i sve „ide“ po interesnoj vezi. Standardno, bježimo od
balkanizma, ali - on je u nama. Ja radim projekte, ali stalni posao
nemam. Svake godinu dajem sate glume u učeničkom domu u Klaićevoj… Postižemo odlične rezultate, bilježimo uspjehe, zadovoljna sam postignutim i nadam se najboljem – kaže Ivana i dodaje da su njezine profesionalne ambicije – raditi posao koji voli i u tome biti uspješna. Želja mi je raditi u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Točnije - cilj mi je raditi, jer toliko dugo to želim da mi se, na kraju, želja mora ispuniti. U Čapljinu dođe kada joj to obveze dopuštaju.

Tamo mi je obitelj - braća, sestre, mama i tata i svi ostali… Prijatelji… Srce me vuče… Nadam se da se vidimo - Vi u publici, ja na sceni, u svome gradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije