Zahtjev

“Zeleni” dizel za obradu zemlje

dizel
Dušan Musa
26.04.2012.
u 12:08

Poljoprivrednici u BiH nemaju mogućnost povlastice pri nabavi goriva mada su one logične

Uz pokretanje pitanja izvoza roba nakon ulaska Hrvatske u EU, predstavnici Koordinacija poljoprivrednih udruga Federacije, tijekom nedavnih razgovora u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, inicirali su još jednu za njih aktualnu temu tzv. zeleni dizel. Govoreći o ovoj temi Milenko Soče, dopredsjednik Seljačkog saveza FBiH kaže: Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini nemaju mogućnost za povlastice pri nabavi goriva, iako su

one posve logične i postoje u svim razvijenim zemljama. Iako se traktori, freze i drugo, skoro isključivo koriste za obradu zemljišta kroz cijenu goriva plaćaju se doprinosi za putarine i neki drugi elementi. Povlastice postoje i u susjednim zemljama – Hrvatskoj i Srbiji. U Hrvatskoj su to ‘plavi’ za ribare i ‘zeleni’ dizel za poljoprivrednike. Mi smo tražili uvođenje ‘zelenog’ dizela s nižom cijenom obračuna doprinosa, koji bi prema našim izračunima koštao nešto manje od 2 marke što je značajno pojeftinjenje u odnosu na 2,6 maraka kolika je trenutačna cijena. Ako bi se isti propis primijenio i na lož ulje cijena bi bila još povoljnija. Tijekom razgovora u Ministarstvu vanjske trgovine to pitanje smo pokrenuli po treći put. Prvi put protiv uvođenja ‘zelenog’ dizela bila je Republika Srpska, drugi put Federacija. Dobili smo obećanje iz Ministarstva o ponovnom pokretanju inicijative na razini Federacije i Republike Srpske. Bilo bi potpuno logično i pravedno da se za strojeve koje koristimo isključivo u obradi zemljišta ne plaćamo cestarinu i dodatne pristojbe koje uz nju idu. Mislim da smo na putu da se konačno poslije dvadeset godina riješi to pitanje“. -Kako bi se povlastica regulirala za male, individualne proizvođače? -Po površini obradivog zemljišta ili po proizvodnji. Evidenciju o tome mogli bi voditi općinski uredi poljoprivrede. Na osnovi usvojenog modela po površini ili proizvodnji, utvrdi se koeficijent koji bi za sve bio isti“, kaže Milenko Soče.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?