ADMINISTRACIJA

Zbog vozačke Herceg Bosne već šest godina ne može dobiti novu

milenko
25.08.2012.
u 13:06

Nikad nismo tražili da ponovno polaže vozački ispit jer ga je položio 5. travnja 1981. i to zakon ne nalaže, ali liječničku potvrdu mora imati, tvrde u MUP-u

Milenko Čolak, magistar ekonomskih znanosti iz Vitine u općini Ljubuški, još uvijek nije zamijenio staru vozačku dozvolu Herceg Bosne. Pokušavao je, ali nije uspio. Zahtjev za zamjenu podnio je u 2006. godini, godinu dana prije isteka roka njezine važnosti, koja je trajala do 24. studenog 2007., međutim, zahtjevu nije udovoljeno i on je podnio tužbu Županijskom sudu u Širokom Brijegu. Županijski sud je 2006. presudio u njegovu korist i naložio MUP-u ZHŽ-a da se postupak ponovi.

- Tražili su da ponovno polažem vozački ispit i donesem liječničku potvrdu, vidio sam da se radi o nerazumnom zahtjevu i podnio sam tužbu sudu. Sud je uvažio tužbu i naložio MUP-u da mi izvrši zamjenu vozačke dozvole i konstatira da se ne radi o prvom izdavanju nego o zamjeni. Presudu sam odnio u mjerodavnu službu MUP-a, ali oni to ne poštuju. To znači da mi živimo u državi koja nije pravna država jer mjerodavna tijela ne provode sudske odluke i to je kazneno djelo, kaže Čolak. Marica Miletić, šefica Odjela upravnih poslova Ljubuški u Sektoru administracije MUP-a ZHŽ tvrdi da je MUP radio po zakonu, ali presuda Županijskoga suda se jednostavno ne može u praksi provesti.

- Obnovili smo postupak 8. studenog 2006., i uputili gosp. Čolaku poziv da se javi i donese liječničku potvrdu. Ali, on ga odbija dostaviti, a nikad nismo tražili da ponovno polaže vozački ispit jer ga je položio 5. travnja 1981. i to zakon ne nalaže. Zakonskim propisom Ministarstva civilnih poslova BiH utvrđeno da 31. listopada 2005. prestaju važiti osobne iskaznice i vozačke dozvole izdane na temelju entitetskih i županijskih propisa u BiH. Do 31. listopada 2005., vozačka dozvola Herceg Bosne mogla se zamijeniti za novu, Cipsovu, bez liječničke potvrde, ali od tada ono je obvezno. I sada nije kasno, neka Čolak donese liječničko uvjerenje i dozvola će mu se izdati, kaže Marica Miletić. No, Čolak se drži presude Županijskog suda i vjeruje da mu se vozačka dozvola jednostavno treba zamijeniti.

Ključne riječi

Komentara 4

KR
krtica
19:25 25.08.2012.

......ali presuda Zupanijskog suda se jednostavno ne moze u praksi provesti. Hahahahhah Marice, zar mislis da su citatelji na stablu rasli? Jednostavni prijepis vozacke dozvole se ne moze u praksi provest? Treba li podnijeti plavu kovertu da se provede?

KR
krtica
19:26 25.08.2012.

Ili se mozda bojis imena HERCEG-BOSNA?

VR
vrisak
08:00 26.08.2012.

Marice jel ti mozda ime Merima? Kamo srece da je i sad vazeca ona iz Herceg Bosne a ne ta danasnja tvorevina..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?