Mostar

Zbog snijega stali radovi na obnovi Španjolskog trga

snijegtrg
Braco Selimović
16.02.2012.
u 10:08

Izvođač radova, tvrtka Hering, ovoga će tjedna poslati očitovanje u vezi situacije

Kao i sve u gradu, tako su stali i radovi na obnovi Španjolskog trga koji je jučer bio pod debelim snježnim pokrivačem.

Tek nekolicina muškaraca s lopatama su razgrtali snijeg ispred gimnazije. Zaleđena cesta do i oko trga jako je opasna po pješake i potreban je oprez jer se vozila mogu kretati samo jednom trakom. Koliko će vremenske neprilike utjecati na rokove izgradnje još nitko pouzdano ne zna, ali je jasno da je snijeg radove značajno usporio.

Očitovanje Gradu

- Mi ćemo u ovom tjednu podnijeti službeno očitovanje Gradskoj upravi Mostara u vezi s novonastalom situacijom. Još uvijek ne možemo govoriti koliko će ove vremenske neprilike utjecati na dinamiku izgradnje i rokove. Ono što sad mogu kazati jest da je Španjolski trg u završnoj fazi obnove - kazala nam je Ivana Rezić Slišković, voditeljica Projekta rekonstrukcije Španjolskog trga u Mostaru.

Iako su vremenske prilike i do sada često znale usporavati obnovu središnjeg gradskog trga u Mostaru, ukoliko radovi uskoro započnu vrlo je vjerojatno da će završetak rekonstrukcije biti okončan kako je i planirano - početkom proljeća ove godine.

Radovi na obnovi trga počeli su u listopadu prošle godine, a ranije je određeno da će radovi trajati četiri mjeseca. Vrijednost istih procijenjena je na oko milijuna konvertibilnih maraka, pri čemu Grad Mostar sudjeluje s 250 tisuća KM, UNDP s 523.245,68 KM i UNESCO s 102.292,82 KM u okviru programa Kultura za razvoj koji je financiran sredstvima španjolske vlade. UNDP će za uređenje hortikulture na Španjolskom trgu izdvojiti oko 75 tisuća maraka.

Bitno je spomenuti i to da je ovaj projekt nastao kao rezultat dobre suradnje s prijateljskom državom Španjolskom i španjolskim nevladinim organizacijama koje djeluju u Mostaru.

Nestrpljivi građani

Sam naziv trga predstavlja odavanje počasti španjolskim vojnicima koji su poginuli tijekom njihove misije u BiH. Datum svečanoga otvaranja Španjolskog trga bit će naknadno određen kada budu završeni radovi.

Građani Mostara s nestrpljenjem očekuju završetak radova. Mnogi od njih, naročito umirovljenici, svaki dan prolaze preko Španjolskog trga i to je za većinu njih obvezna postaja za odmor.

Za nadati se da ipak neće još dugo čekati na njegovu obnovu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?