mogući izgredi

Zbog prevelikog rizika Beograd odustao od izbora na Kosovu

kosovo (1)
Anto Magzan/Pixsell
31.03.2012.
u 13:28

Bez logističke podrške Misije UN nemoguće je organizirati glasovanje u općinama južno od Ibra

Beograd će odustati od lokalnih izbora na Kosovu, jer su preveliki sigurnosni rizici njihovog održavanja bez potpore UNMIK-a i uz protivljenje Prištine i velikog dijela međunarodne zajednice, doznaju beogradske Večernje novosti i dodaje, pozivajući se na neimenovani izvor, kako je bez logističke podrške Misije UN nemoguće organizirati glasovanje u općinama južno od Ibra, a mogući su izgredi i na sjeveru Kosova.

Novosti podsjećaju kako su procjene u Beogradu da bi "inzistiranje na lokalnim izborima ugrozilo izjašnjavanje građana Kosova za republički parlament, za šta su najmoćnije zemlje dale "zeleno svjetlo". Ministar za Kosovo Goran Bogdanović kaže kako je vlada u kontaktima sa Unmikom i Eulexom kako bi se razmotrili svi detalji oko provođenja parlamentarnih izbora jer su od lokalnih odustali.

– UNMIK nam je jasno stavio do znanja kako oni ne mogu sudjelovati u lokalnim izborima. Njihovo održavanje je u skladu s Ustavom i zakonima, ali u obzir moramo uzeti i specifičnu situaciju na terenu i sve okolnosti koje nam ne idu na ruku - objašnjava Bogdanović razloge odustajanja od izbora iako su bili najavljivani. Novosti objašnjavaju kako će "kontinuitet lokalnih vlasti u općinama na sjeveru Kosova Beograd osigurati privremenim upravama" što znači da će na lokalnoj razini , umjesto izabranih, biti postavljeni dužnosnici "koje će imenovati nova vlada, u skladu s Zakonom o lokalnoj samoupravi i oni će obavljati dužnosti do stjecanja uvjeta za izbore". 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?