ULAGANJA

Zbog lošeg parkiranja investitori ne mogu registrirati tvrtku u BiH

parking
VL FOTO
06.03.2011.
u 15:47

Zbog neplaćene kazne od 30 KM za pogrešno parkiranje zaustavljeni milijuni maraka koje bi potencijalni investitori mogli uložiti u BiH

Bez obzira koliko novca želi investirati u bosanskohercegovačko gospodarstvo, strani ili domaći biznismen koji nije platio kaznu za pogrešno parkiranje ne može registrirati tvrtku u Federaciji BiH.

Neplaćena kazna

Iako je drugim propisima vrlo jasno propisano koje je dokumente potrebno imati pri osnivanju poduzeća ili unosu promjena u sudski registar, bh. notari upozoravaju da Zakon o prekršajima FBiH propisuje da mjerodavni sud neće dopustiti registraciju ili promjenu u podacima o poduzeću ako podnositelj zahtjeva ima neplaćenih prekršajnih kazni ili poreznih obveza.

I dok je u slučaju poreznih obveza, pa i gospodarskih prekršaja, logično nametanje ovakve zabrane, ostaje nejasno treba li višemilijunska ulaganja u zemlju zaustaviti zbog neplaćene kazne od 30 KM za pogrešno parkiranje ili nekorištenje sigurnosnog pojasa u vozilu. Prema nekim tumačenjima, zakonodavac je ovdje primarno mislio na gospodarske prekršaje, ali sudovi dosljedno primjenjuju napisano, pa blokiraju registraciju poduzeća i kod neplaćenih kazni za prometne prekršaje. Svi dosadašnji pokušaji bosanskohercegovačkih vlasti da izmjenom propisa olakšaju poslovanje strancima i tako privuku više stranih investicija u zemlju, nisu urodili plodom. Zbog globalne krize, ali i nepovoljnih uvjeta za poslovanje, strana ulaganja u BiH bilježe značajan pad u odnosu na prethodne godine.

U nekoliko navrata su državne i entitetske vlasti najavljivale zakonske korekcije kojima bi bilo olakšano poslovanje domaćim i stranim investitorima. No, umjesto da rade na poboljšanju poslovnog okruženja, smanjenju javne potrošnje i  doprinosa radi rasterećenja poslodavaca, te smanjenju različitih parafiskalnih opterećenja, zakonodavci apsurdnim propisima podmeću klip pod noge i onim najupornijim investitorima.

Zakonska regulativa

Generalno, u BiH se treba korigirati i zakonska regulativa koja je u mnogim segmentima nedorečena. Zbog toga pravosudni djelatnici predlažu izmjene i dopune niza državnih i entitetskih zakona, kao i dopunu klasifikacije djelatnosti zbog problema prilikom upisa djelatnosti u sudski registar, jer ista ne predviđa sve djelatnosti.

Do tada, potencijalnim ulagačima ostaje da paze gdje parkiraju svoja vozila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?