oštećene pacijentice

Zbog krivog 
CT-a i sličnog imena ostala bez bubrega

\'operacija\'
Arhiva VL
Autori: Slavica Vuković, Sonja Hoffman
27.10.2011.
u 12:00

Zasad ne želi komentirati slučaj, a odvjetnik Josip Mađerić vjeruje da bi obje oštećene mogle dobiti odštetu.

Majka nije kod kuće niti će je biti još neko vrijeme. Otišla je na liječenje i neću vam reći gdje – rekla nam je Renata Lovrić, kći 59-godišnje Neđeljke Čulić iz Opuzena koja je pogreškom liječnika dubrovačke bolnice prije mjesec dana ostala bez bubrega.

Ne želi u medije

Podsjetimo, 29. rujna u dubrovačku bolnicu stigle su Neđeljka i Nediljka Čulić. Obje su imale problema s bubrezima, a zbog zamjene CT nalaza, umjesto Nediljke, koja boluje od tumora bubrega, na operacijskom stolu je završila Neđeljka s dobroćudnom anomalijom.

– Posljedice?! Što da vam kažem, možete zamisliti! Strašne su! Nisam u stanju govoriti o tome, ne želimo izlaziti u javnost ni majka ni itko iz naše obitelji – nastavila je R. Lovrić. Inače N. Čulić je udovica koja ima četiri kćeri, a živi s obitelji jednom od njih.

O tragediji koja je pogodila njihovu sumještanku većina Opuzenaca doznala je u srijedu iz medija. Obitelj o svemu nije gotovo nikom ništa rekla.

– Čula sam da je pogreškom ostala bez bubrega i da su se nagodili s bolnicom za odštetu. Što joj to vrijedi! Nema tog novca koji može nadoknaditi izgubljeno zdravlje – komentari su koji se čuju po opuzenskim kafićima, gdje je nesretna bolnička zamjena nalaza bila glavna tema jučer uz jutarnju kavu.

Upućeniji sumještani tvrde da nesretna pacijentica nije nikada bila teže bolesna. U posljednje vrijeme imala je, govore, problema sa željezom u krvi zbog bubrežne bolesti, no nije se nikakva operacija, kao opcija liječenja, planirala. Iako je nakon što je događaj dospio u javnost procurila vijest da se Neđeljka nagodila za odštetu s bolnicom, ljudi bliski obitelji nesretne pacijentice tvrde to nije istina.

– Priča se po mjestu da im je bolnica nudila neki novac, ali oni nisu htjeli uzeti. A trebali su – vrte glavama naši sugovornici jer tko zna što će biti kada se medijska prašina slegne.

Dodaju i da nije točno da je nesretna žena otišla na liječenje, već se drži kuće jer ne želi razgovarati s novinarima.

– Puna im je kuća, no obitelj joj ne da pred novinare – došapnuli su nam u povjerenju sumještani.

A iz dubrovačke bolnice priznaju da se dogodio neželjeni događaj, no o svemu su odmah obavijestili Ministarstvo zdravstva i pacijenticu.

– Nije posve točno da je zbog sličnih imena pacijentica došlo do zamjene dokumentacije i operacije zdrave pacijentice – naglasio je ravnatelj i dodao da o slučaju ne može govoriti dok postupak ne završi pred nadležnim institucijama. Kako neslužbeno doznaje Večernji list iz krugova bliskih bolnici, u pacijentica sličnih imena ultrazvučni je nalaz pokazivao anomalije na organu. Do zabune je došlo jer je netko u bolnici zamijenio jedan od ključnih nalaza koji potvrđuje ili isključuje sumnju na tumor bubrega – CT snimku.

– Tek nakon što su liječnici operirali pacijenticu otkriveno je da nije riječ o tumoru – tvrdi naš izvor. Osim što je došlo do zamjene nalaza imenjakinja, naš izvor kaže da je ovaj slučaj pun čudnih okolnosti jer, kada su Neđeljku iznenada, temeljem CT nalaza, liječnici pozvali na operaciju, nije bila iznenađena niti ih je upozorila da nije bila na CT snimanju, niti se raspitivala zbog čega su odjednom njenu bubrežnu anomaliju odlučili liječiti operativno.

– To je kao da vas netko odjednom s hodnika pozove na operaciju za koju prije nikada niste čuli – objašnjava naš izvor i dodaje da je riječ o osobi koja otežano komunicira.

Moguća visina odštete

S druge strane, odvjetnik Josip Mađerić, koji se specijalizirao za medicinske odštete, naglašava da je odgovornost bolnice u ovom slučaju posve sigurna.

– Iako pacijent prije operacije dobije dokument kojim pristaje na zahvat unatoč rizicima, ni liječnici nisu oslobođeni odgovornosti – istaknuo je. Čudno je, nastavlja odvjetnik, kako je to moguće da liječnik prije operativnog zahvata nije o njemu razgovarao sa svojom pacijenticom te kako je moguće da nije uočio fizičku razliku.

– Najveća odšteta koja je zbog posljedica liječničke pogreške isplaćena u Hrvatskoj iznosi oko milijun i pol kuna, no ovdje nije riječ o takvom slučaju pa bi odšteta mogla biti do 300 tisuća kuna – tvrdi Mađerić.

Dodaje i da bi se taj iznos mogao povisiti samo u slučaju da pacijentici preostali bubreg nije zdrav.

– Tada je riječ o tjelesnom oštećenju većem od 30 posto, a ako sve prati i nesposobnost za rad, uz odštetu se dobije i razlika između plaće i mirovine – objasnio je.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?