DOZNAJEMO

Zavod HNŽ-a će platiti 641.597 KM zbog nezakonitog raskida ugovora

lijekovi
VL FOTO
25.10.2010.
u 07:53

Sud u Mostaru presudio protiv ZZO-a nakon višemilijunske tužbe tvrtke Melcom

Općinski sud u Mostaru presudio je protiv Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a u sporu s tvrtkom za trgovinu lijekovima Melcom, s kojom je nazakonito raskinut ugovor za opskrbu lijekovima. Općinski sud u Mostaru naložio je da ZZO isplati 641.597 maraka dugovanja tvrtki Melcom, u što spada i šteta prouzročena ovome poduzeću kao i troškovi sudskog postupka. Istodobno, sud nije prihvatio zahtjev Melcoma da ZZO HNŽ-a isplati još oko 2,6 milijuna maraka zbog nabavljenih lijekova, kao i izgubljene dobiti. Tvrtka Melcom praktično je postala žrtvom sukoba dva HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera nakon uspostave nove županijske Vlade i smjene tadašnjeg ravnatelja zavoda Rade Bošnjaka, koji je visoki dužnosnik HDZ-a BiH.

Ništa sporno

Melcom je 2007. pobijedio na natječaju za nabavu lijekova za HNŽ koji se sufinanciraju sredstvima ZZO-a. Sve procedure su ispoštovane, čak su i federalne institucije odbacile sve prigovore drugih tvrtki i Melcom je dobio posao. Nakon pritisaka bošnjačkih ministara u Vladi, jer su do tada ‘po paritetu’ jedna bošnjačka i jedna hrvatska tvrtka isporučivale lijekove, došlo je do zaokreta.

Politički sukobi

Vlada HNŽ-a je 6. veljače 2008. promijenila odluku o besplatnim lijekovima koji se izdaju na teret ovog zavoda kojim je ponovno smanjila broj lijekova koje ona sufinancira te privremeno obustavila isporuku lijekova po ugovoru s Melcomom. Iako su nova uprava ZZO-a i Vlada tvrdili da je sporazum s Melcomom ništavan, sud je potvrdio da je ‘ugovor raskinut bez ikakvog opravdanog razloga’. Zbog toga ZZO mora tvrtki Melcom isplatiti 611.259 maraka za isporučene lijekove i zatezne kamate počevši od 22. listopada 2008. Također, moraju isplatiti i odštetu od 30.338 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?