Mini hidrocentrala

Zaustavite radove!

Mještani
28.08.2012.
u 10:44

“Ne želimo da nam unište okoliš i ostave potencijalne bombe radi interesa pojedinaca...”

Više od stotinu mještana MZ Gojevići u Dusina kod Fojnice jučer od šest sati ujutro su prosvjedovali na lokaciji Luke gdje bi se trebala graditi mini hidrocentrala snage 1,9 megavata. OV Fojnice donijelo zaključak da se zaustave radovi do 3. rujna, a investitor Company PEEB iz Travnika tvrdi da ima sve dozvole za gradnju. Odvjetnik Bruno Božić koji zastupa mještane Gojevića i Dusine tvrdi da je oborena urbanistička suglasnost investitora na sudu i nikada nije zatražio novu.

Građevinska dozvola

- Bez urabnističke nema ni građevinske dozvole tvrdi Božić. Na cesti uz rječicu Željeznicu koja bi trebala završiti u cijevima loži se vatra, pije čaj i kava. Stigli su ribari, ekolozi, lovci, obični građani. - Odvukli nam šumu, sad hoće i vodu. Još nam trebaju uzeti i zrak koji dišemo pa da se kupimo odavde - govori nam Slavko Bilić. Anto Knežević također se protivi izgradnji hidrocentrale jer mu cijev prolazi uz samu kuću. - Ovo je privatni posjed. Moje su njive, kuća, rijeka i nitko još nije došao da pita jesam li ja suglasan da se radi ta vražja hidrocentrala. Protiv sam, naravno. Vidite da su ovi izvođači poslali strojeve koje smo mi zaustavili - dodaje Anto. Načelnik općine Salkan Merdžanić tvrdi da je Općinsko vijeće Fojnice donijelo zaključak da se zaustave svi radovi dok se spor ne riješi. Dok jedni tvrde da je riječ o trećem rujnu do kada se trebaju preispitati sve dozvole i rješenja investitora, u našem razgovoru Merdžanić uopće nije spominjao treći rujna. - Mjesno stanovništvo Gojevića i Dusine se pobunilo protiv izgradnje mini hidrocentrala. U subotu smo imali izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća Fojnice. Općinsko vijeće je zauzelo jedinstven stav i donijelo zaključak u formi preporuke investitoru da obustavi sve daljnje aktivnosti oko izgradnje te mini hidrocentrale kod se ne okonča spor koji je navodno pokrenut u proteklom periodu. Prema izjavi Brune Božića, odvjetnika mještana mjesnih zajednica Gojevići i Dusina, protiv rješenja kojim je odobrena izgradnja mini hidrocentrale na rijeci Željeznici u mjestu Luke vode se dva sudska spora. - Mi smo već jednom pred sudom poništili urbanističku suglasnost investitoru za malu hidrocentralu Luke. Dakle on nije mogao dobiti građevinsku dozvolu jer mu je poništena urbanistička suglasnost. Sudski postupak je u tijeku i smatram da je najispravnije da se zaustave svi radovi dok se on ne okonča - kaže nam odvjetnik Božić. - Smatramo da ovakve investicije narušavaju ekološke standarde, propise. Mislim da elaborati o zaštiti okoliša nisu dovoljno obrađeni. Od 75 kilometara vodotokova u Fojnici nakon već izgrađenih četiri hidrolektrane i ova peta ili šesta dobili bi samo nekih petnaestak kilometara slobodnog vodotoka - kaže nam predsjednik Ekološkog društva Fojnica Elmir Pamić.

Raspravljano i na Vijeću

- Sinoć smo imali sastanak u mjesnoj zajednici Gojevići kojem je prisustvovalo 250 ljudi. Svi su stavili svoje potpise protiv izgradnje mini hidrocentrala. Da stvar bude još gora nas nitko i nikada i nije pitao jesmo li za takve investicije. Dakle javna rasprava nikada nije provedena u mjesnim zajednicama - kaže nam Tihomir Stanić. Također, kako su potvrdili mještani, dozvolu su investitori dobili zahvaljujući Salkanu Merdžaniću, načelniku općine Fojnica. Merdžanić je zeleno svjetlo za gradnju MHE dao bez podrške Općinskog vijeća, a protivljenje mještana obrazložio je riječima kako „oni ne znaju kakvu korist donose MHE, odnosno kako nisu informirani o prednostima ovakvih projekata“. “I te kako smo mi informirani. Znamo da od MHE koristi imaju samo pojedinci, a lokalna zajednica trpi. Kako je krenulo, ostat ćemo bez ijednog potoka. Pored očuvanja okoliša, postoji tu i vrlo važan sigurnosni aspekt. Uz centralu prolazi put kojim svakog dana vozare djeca. U susjednoj Dusini već su pucale cijevi, a jedan je čovjek zamalo poginuo prilikom pucanja cijevi i pritiska koji je iz nje izašao“, kaže Juro Bilić, predstavnik MZ Gojevići. Ono što traže mještani Luka i ostalih naselja koji pripadaju MZ Gojevići jest da se najavljeni početak radova odgodi dok se ne preispita ili ospori valjanost postojeće dokumentacije vezane uz izgradnju MHE na rijeci Željeznici, jedan je od zaključaka izvanredne sjednice OV Fojnice. “Mi mislimo da dozvola za ovu kao ni ostale MHE u Fojnici nikad nisu ni trebale biti izdane jer smo mi mještani svih fojničkih naselja u kojima se grade centrale, bez obzira na vjeru i naciju, kategorički protiv. Razlog je jednostavan, investitori nam uzimaju sve, a ne daju ništa. Jednostavno, ne želimo da nam unište okoliš i postave potencijalne bombe radi interesa pojedinaca”, objašnjava Bilić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?