ISTRAŽIVANJE

Zastupnik u BiH ima plaću kao 15,4 prosječnih mirovina

zastupnici
Velimir Begić, Marko Knezović
17.07.2011.
u 10:48

Mjesečna primanja zastupnika i izaslanika u Parlamentu FBiH u 2010. bila su 3226 KM, odnosno 4,1 prosječna plaća ili 9,4 mirovine.

Centar za istraživanja i studije GEA ponovno je od državnog i entitetskih parlamenata zatražio da se preispitaju načini utvrđivanja plaća zastupnika i izaslanika, koje su i do šest puta više od prosječnih plaća. Ovaj centar prošle godine je uradio istraživanje u kojem je navedeno da zastupnik u Parlamentu BiH samo po osnovi plaće i paušala ima mjesečna primanja od oko 5140 KM, što je 6,6 prosječnih plaća ili čak 15,4 prosječnih mirovina u BiH.

Mjesečna primanja zastupnika i izaslanika u Parlamentu FBiH u 2010. bila su 3226 KM, odnosno 4,1 prosječna plaća ili 9,4 mirovine. Najniža primanja imaju zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a i Vijeću naroda RS-a, koja iznose 2678 KM, odnosno 3,7 prosječnih plaća ili 8,4 mirovine. U istraživanju je naglašeno da visina zastupničke plaće u europskim zemljama, koje su analizirane, kao što su Norveška, Njemačka, Slovenija, Litva, Belgija, pa i u Europskom parlamentu, ni u jednom slučaju ne prelaze iznos od tri prosječne plaće. Ista situacija je i u Srbiji i RH.

Ovakav nesrazmjer između visine zastupničkih plaća i životnog standarda građana u BiH ukazuje na ozbiljne probleme, navodi se u izvješću. GEA preporučuje da se plaće i naknade zastupnika i izaslanika zakonski reguliraju te da se utvrdi visina njihovih zarada u iznosu ne većem od tri prosječne plaće. - Treba ukinuti i surogat plaće i naknade za rad u komisijama i odborima - navodi se u preporukama, čijom bi se primjenom ostvarile uštede od 2,5 milijuna KM godišnje u Parlamentu BiH, 1,4 mil. u Parlamentu FBiH i 300.000 KM u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?