Neugodna situacija

Zastupnici sami sebi moraju smanjiti plaće

Parlament
05.06.2012.
u 10:38

Sjednica na kojoj će se raspravljati o smanjenju bi trebala biti ovaj tjedan

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH morat će se ovog tjedna očitovati o inicijativi da se na sjednici ovog doma razmotri smanjenje plaća i ukidanje drugih naknada državnim parlamentarcima. Inicijator rasprave je zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović koji je već pripremio i zaključak o kojem će tražiti da se izjasni Zastupnički dom.

 

Dnevni red

 

Naravno, pod uvjetom da se ova točka uopće uvrsti u dnevni red. Mehmedovićev zaključak predviđa da Zastupnički dom obveže Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH da zastupnicima u državnom Parlamentu smanji plaće za 20 posto, te da ukine paušale, naknadu za rad u ad hoc povjerenstvima i naknadu za troškove mobilnih telefona. Zastupnici s kojima smo razgovarali kažu da je riječ o populističkom prijedlogu koji je dio ukupne “igre” SDA oko državnog proračuna i mjera štednje, te da sigurno neće biti usvojen. No, nakon što su morali izglasati smanjenje vlastitih primanja za 4,5 posto, ovo je drugi neugodan trenutak za narodne predstavnike u državnom Parlamentu. Već izvjesnim odbijanjem Mehmedovićeve inicijative, o čijoj iskrenosti bi se dalo diskutirati, zastupnici će poslati poruku javnosti da nisu spremni za dalje stezanje vlastitog remena.

 

Vrijeme krize

 

U vremenu krize i ušteda takva poruka sigurno neće naići na simpatije najšire javnosti. Sam Mehmedović tvrdi kako nedavno usvojene zakonske izmjene kojima se plaće zastupnika, ministara i drugih dužnosnika smanjuju za 4,5 posto nisu dovoljne i da se njima samo mažu oči javnosti. Iako većina zastupnika a priori odbacuje njegov prijedlog, čini se, kako će biti i onih koji će podržati inicijativu. To se, prije svega, odnosi na Mehmedovićeve stranačke kolege, ali i na zastupnike nekih oporbenih stranaka, poput Stranke za BiH. Zastupnik ove stranke, Beriz Belkić, tražio je, za vrijeme rasprave o izmjenama zakona o plaćama i naknadama, da se usvoji zaključak kojim će se ukinuti zastupnički paušali. Treba li uopće reći da se o zaključku nije ni izjašnjavalo. Glasovanje o ovoj inicijativi bit će i prvo izjašnjavanje o nekom prijedlogu koji dolazi iz SDA, a nakon što je i službeno pokrenuta inicijativa za izbacivanje ove stranke iz vlasti na državnoj razini. To je još jedan razlog zbog kojeg smanjenje plaća vjerojatno neće dobiti dovoljnu potporu zastupnika, barem ne od stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?