PROMJENE ZAKONA

Zastupnici neće da im Vijeće ministara određuje potrošnju

parlament
VL FOTO
14.02.2012.
u 10:45

Prva reakcija resornog ministra očekuje se već u četvrtak na zasjedanju Zastupničkog doma, kada bi se trebalo razgovarati o financijskoj autonomiji Parlamenta BiH

Novo Vijeće ministara BiH u prvim danima svog mandata suočit će se s jasnim pokušajima državnog Parlamenta da osigura vlastitu “materijalnu autonomiju”.

Izmjene zakona

Već na idućem zasjedanju Zastupnički dom će se izjašnjavati o izmjene dva zakona kojima se ostvaruje takav autonoman odnos ovog tijela u pogledu financiranja. Oba prijedloga dolaze iz Zajedničkog povjerenstva za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH. Suština jednog od tih prijedloga je da ubuduće Parlament kroz svoja tijela planira i predlaže vlastiti proračun, a da Ministarstvo financija i trezora, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, mogu davati mišljenje o nacrtu tog proračuna, ali ga ne mogu mijenjati. - Dosadašnja praksa i rješenja koja nudi Zakon o financiranju institucija BiH pokazali su da Parlamentarna skupština BiH, kao zakonodavno tijelo vlasti, samostalno priprema prijedlog svog zahtjeva za financiranje, kao i svi proračunski korisnici, a njegovo usvajanje provodi se kroz usvajanje Prijedloga zakona o proračunu institucija BiH, gdje je mogućnost izmjene vlastitog proračuna vrlo mala. To potvrđuje da Parlamentarna skupština BiH nema proračunsku autonomiju, navodi se u obrazloženju predloženih izmjena propisa. Štoviše, otvoreno se tvrdi kako izvršna vlast ograničava zakonodavnu, te neopravdano ostvaruje utjecaj na nju. - Donošenjem predloženog zakona povećala bi se samostalnost Parlamenta, te sukladno principu suverenosti, Parlamentarna skupština BiH bi se zaštitila od utjecaja izvršne vlasti, ističe se u prijedlogu.

Financijska autonomija

Osim što želi potpunu financijsku autonomiju u odnosu na Vijeće ministara i kreatore državnog proračuna, Parlamentarna skupština planira usvojiti i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čija je suština da ubuduće mjerodavno parlamentarno povjerenstvo, a ne Vijeće ministara, daje suglasnost na akte o razvrstavanju radnih mjesta srednje stručne spreme. Drugim riječima, Parlament bi sam odlučivao koliko će u konačnici biti plaćeni njezini zaposlenici sa srednjom stručnom spremom.

Ako ovaj prijedlog prođe, slična procedura bit će i kod određivanja novčane naknade za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim odborima i radnim tijelima iz nadležnosti Parlamenta BiH.

Uvažavajući “specifičnosti Parlamentarne skupštine BiH” predlaže se i samostalno određivanje prava na korištenje službenih vozila, troškove fiksnih i mobilnih telefona, te reprezentacije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se o ovim nastojanjima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za osiguranje “materijalne autonomije” očitovati novo Vijeće ministara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?