Dodatne konzultacije

Zasjedanje o smjeni Lagumdžije i Bećirovića 5. listopada

Parlament
02.10.2012.
u 09:44

Iako je bilo prijedloga da se održavanje ove politički vrlo osjetljive i značajne sjednice odgodi do iza lokalnih izbora zasjedanje je ipak sazvano

Zasjedanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se trebalo raspravljati o smjeni ministra vanjskih poslova, Zlatka Lagumdžije te vjerojatno obaviti drugi krug glasovanja o smjeni dopredsjedatelja Zastupničkog doma, Denisa Bećirovića, održat će se u petak, 5. listopada.

Tako je odlučio predsjedatelj Zastupničkog doma Božo Ljubić nakon višednevnih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka. Iako je bilo prijedloga da se održavanje ove politički vrlo osjetljive i značajne sjednice odgodi do iza lokalnih izbora, zbog poslovničkih rokova, zasjedanje je ipak sazvano. Zahtjev za održavanje sjednice dostavilo je svih 14 zastupnika iz RS-a još 28. rujna. Unutar užeg kolegija Zastupničkog doma proteklih dana nije bilo moguće postići konsenzus niti o datumu niti o dnevnom redu sjednice pa je nezahvalna odluka određivanja datuma zasjedanja pala na predsjedatelja Ljubića. Zanimljivo je da je SDP predlagao da se sjednica održi u subotu, 6. listopada, na dan izborne šutnje u BiH. Kako bi to bio svojevrsni presedan, zatraženo je i tumačenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o mogućnosti održavanja parlamentarnog zasjedanja na taj dan. No, i bez tog tumačenja prevladalo je mišljenje da bi zakazivanjem sjednice na dan izborne šutnje bio ugrožen dignitet državnog Parlamenta.

Odrediti drugi datum koji će biti prihvatljiv za sve bilo je vrlo teško, jer su zastupnici većine stranaka zauzeti predizbornom kampanjom i stranačkim aktivnostima.

U takvoj situaciji postoji mogućnost da u petak Zastupnički dom uopće ne bude imao kvoruma za zasjedanje i odlučivanje.

Uz kvorum, neizvjestan je i dnevni red sjednice. Ako se Kolegij ne dogovori ranije, o dnevnom redu bi se zastupnici trebali izjasniti na samom zasjedanju i prema dosadašnjim najavama, barem tri stranke će inzistirati da se uz raspravu o smjeni ministra Lagumdžije obavi i drugi krug glasovanja o smjeni Denisa Bećirovića iz rukovodstva donjeg doma državnog Parlamenta.

Ne treba sumnjati da će parlamentarno zasjedanje dva dana prije lokalnih izbora zastupnici maksimalno iskoristiti u predizborne svrhe.

Iako neće biti izravnog televizijskog prijenosa, sigurno će biti pokušaja da se iskoristi nazočnost novinara za prikupljanje još ponekog poena pred lokalne izbore koji se smatraju najvažnijima u postdaytonskoj BiH. Ishod same sjednice za sada neće ugroziti ministarsku poziciju Zlatka Lagumdžije, jer konačnu riječ o tome ima Dom naroda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?