Zaštita spomenika

Započeli radovi na zaštiti hrama Boga Mitre u Jajcu

jajce
tomislav kvesic
19.04.2010.
u 15:35

Hram Boga Mitre, prema vjerovanju, datira iz 2. stoljeća, a otkriven je 1931. godine prilikom gradnje jedne kuće.

Jedan od najvrijednijih i najznačajnijih spomenika antičke kulture u Bosni i Hercegovini, hram Boga Mitre u Jajcu, veće je duže vremena zapušten i zaboravljen. Da bi spriječili propadanje vrijednog reljefa Mitre, započeli su radovi na sustavnoj i trajnoj zaštiti spomenika.

Naime, stijena na kojoj se nalazi reljef Mitre nije natkrivena pa je reljef stalno izložen vlaženju. Radove čišćenja i otkopavanja stijene vodili su Lidija Fekeža, arheologinja, i Esad Vesković, konzervator. Kako doznajemo, sada slijedi izrada projekta objekta koji će se graditi iznad hrama Boga Mitre.

Reljef je slučajno otkriven 1931. godine prilikom gradnje jedne kuće. Ne zna se kada je točno napravljen, ali postoje indicije da je to bilo još u 2. stoljeću, a da su ga u IV. stoljeću ponovo u funkciju stavili službenici rimske carinske postaje u Jajcu. U Jajcu je 1911. pronađen još jedan reljef, ali se ne zna gdje je sada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?