Spor oko nadležnosti

“Zapelo” na suradnji državne i entitetskih javnih uprava

Javna uprava
11.02.2013.
u 10:35

Nacrt dokumenta u predloženoj formi konceptualno je pogrešno postavljen i ne promatra državnu javnu administraciju kao cjelinu

Bosna i Hercegovina ozbiljno kasni s uspostavom unutarnjeg sustava za razmjenu podataka, jer nema političkog dogovora o ulozi državne i entitetske uprave u tom procesu. Zbog različitih pogleda na rješenje ovog pitanja Ministarstvo prometa i veza BiH odbija podržati prijedlog koji je stigao od resornog tima.

Okvir javne uprave

Temeljem Revidiranog akcijskog plana 1 (RAP 1) za reformu javne uprave te na inicijativu ugovornog organa Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH, pokrenut je projekt “Izrada i uspostava okvira interoperabilnosti i standarda za razmjenu podataka BiH”, koji se financira iz Fonda za reformu javne uprave. Cilj ovog projekta je stvaranje i razvoj okvira interoperabilnosti za javnu upravu BiH, a temeljem europskih standarda (EIF), odnosno omogućavanje komunikacije svake pojedinačne uprave u BiH u smislu pružanja servisa, razmjene podataka i informacija sa svim upravama u BiH i EU, kao i s građanima i poslovnim subjektima, koristeći jednake semantičke i tehničke standarde. Ministarstvo prometa i veza BiH je pred kraj prošle godine državnom Parlamentu dostavilo informaciju o napretku u ovom procesu, a u njoj sa iznose otvorene kritike na račun prijedloga koje su izradili “implementatori”. U informaciji koju potpisuje ministar Damir Hadžić kaže se kako ti dokumenti sadrže “suštinske probleme”.

- Nacrt dokumenta “Okvir interoperabilnosti BiH” je u predloženoj formi apsolutno neprihvatljiv, konceptualno pogrešno postavljen i ne promatra državnu javnu administraciju kao jednu cjelinu u čiji sastav ulazi državna razina, regionalna razina (entiteti, distrikt) i lokalna razina (županije, općine), kako je to po standardima EU-a, nego se entitetske uprave promatraju kao države, za njih se pokušava uspostaviti pojedinačni okvir, a veza među njima je praktično simbolična i kao takva neprihvatljiva, a što je najvažnije nije po EU standardima.

Pitanje nadležnosti

Također, nije definirana ni institucija na državnoj razini nadležna za održavanje i razvoj Okvira u BiH sukladno razvoju EIF-a u EU, nego se naglasak stavlja na entitete koji se “podržavljuju” - navodi u informaciji ministar Hadžić. Tako se pitanje državne i entitetske nadležnosti ponovno ispriječilo na i te kako važnom pitanju za nastavak europskog puta Bosne i Hercegovine. Očito će biti potrebno postići politički dogovor prije konačnog usvajanja okvira za razmjenu podataka unutar javne uprave u BiH. Za resornog ministra postojeći prijedlozi nisu prihvatljivi, što je otvoreno poručio i Parlamentu BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?