Priprema za promjene

Zamjena američke administracije, iz BiH odlaze Gregorian i English

gregorian
Vl foto
12.05.2010.
u 10:26

Američki veleposlanik Charles English proveo tri godine u BiH, a Raffi Gregorian punih 14 godina

Od početnog poleta i inicijative da se u Bosni i Hercegovini pokušaju pokrenuti ustavne promjene koje bi rezultirale izmjenom Daytonskog sporazuma, administracija Sjedinjenih Država privremeno se ohladila, a u međuvremenu će doći do promjene na čelu američke administracije u BiH.

Najprije će BiH napustiti aktualni zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian koji punih 14 godina boravi u ovoj zemlji. Gregorian je u BiH stigao u sklopu američkog programa MPRI “Opremi i uvježbaj” kada su američki časnici pomagali pri uspostavi Oružanih snaga BiH i njihovom opremanju zapadnim naoružanjem. Na kraju bosanskohercegovačke “karijere” ovaj diplomat imao je praktično ključnu ulogu u međunarodnoj zajednici u BiH.

Iako formalno drugi čovjek OHR-a, doživljavalo ga se prvim čovjekom iz sjene koji je vukao sve važne poteze oko reformi u institucijama BiH, ali i utjecao na rad Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te rad stranih tužitelja i sudaca, kao i vodećih ljudi Tužiteljstva i Suda BiH. U posljednje vrijeme također ga se vezuje uz projekt stvaranja nove poslijeizborne alijanse od stranaka koje su procijenjene “naprednim i proeuropski” orijentiranim.

Gregorian je i u otvorenom sukobu s premijerom RS-a Miloradom Dodikom i osnivačem Saveza za bolju budućnost i vlasnikom grupacije Avaz Fahrudinom Radončićem. Tijekom lipnja trebao bi napustiti BiH i karijeru nastaviti na američkom Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu. Za razliku od Gregoriana, posve drugu, službenu struju američke politike u BiH provodi veleposlanik Charles English kojemu samo dan nakon ovogodišnjih izbora istječe trogodišnji mandat. Kako se doznaje, i English će uskoro napustiti BiH. Ovaj diplomat je, za razliku od Gregoriana, vodio krajnje konstruktivnu politiku u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?