Posušje

Zakonske norme za bolji red u gradnji objekata i zaštiti okoliša

posušje
Pero Crnogorac
04.04.2012.
u 09:47

Velikom broju bespravno sagrađenih objekata u posuškoj općini pridonijela je loša zakonska regulativa, što treba popraviti

Vijećnici Općinskog vijeća Posušje na 40. sjednici ponovno su imali obilje materijala za raspravu i donošenje zaključaka i odluka. Tako je, kao i na ranijim zasjedanjima, prva točka dnevnoga reda - vijećnička pitanja - bila sat vremena ispunjena posuškim problemima i u gradu i na terenu kao što su: autobusni kolodvor, gradska rasvjeta, vodovod u Rakitnu, Mokri dolac, prijevoz učenika ...

Bespravna gradnja

No, već dulje vrijeme nije bilo dubinske rasprave o pravoj slici bespravne gradnje na cijelom području posuškog kraja. U izvješću Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša navedeno je nekoliko ključnih problema s bespravnom gradnjom objekata s napomenom da je taj problem velik i u drugim općinama Zapadnohercegovačke županije koja je pokrenula kompletiranje podatka za što će trebati dosta vremena.

Većina objekata na urbanom području ima dozvole, posebice objekti građeni prije rata. Na urbanom području poseban je problem što većina dograđenih i nadograđenih objekata uz legalne, ne posjeduju uredne papire. Van urbanog područja dosta je raznih objekata bez dokumentacije.

Najveća od rata

Najveći broj bespravno izgrađenih objekata je izgrađen od rata. Među bespravne objekte spadaju i infrastrukturni – elektro i komunalna mreža. Broj bespravno građenih objekata, što je zanimljivo, sada se jako smanjuje jer se manje gradi, a ne zato što mjerodavne službe kvalitetnije odrađuju svoj dio zadaće. Ovaj problem, u nizu drugih, mora se sustavno rješavati pa su vijećnici zatražili veću odgovornost od svih službi, posebice inspekcijskih jer je taj problem već “narastao”.

Podvučeno je da treba doći i do boljih zakonskih rješenja koja često koče brže provođenje propisa u području prostornog uređenja i zaštite okoliša jer se ponegdje gradi gdje treba zaštititi zdrav okoliš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?