Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Zaključan trezor, nema više isplata u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo financija već je zaključalo trezor i neće dopustiti nijednu isplatu koja se odnosi na 2011. godinu do donošenja proračuna
16. siječnja 2011. u 11:45 0 komentara 66 prikaza
kredit
Foto: VL FOTO

Federalno ministarstvo financija već je zaključalo trezor i neće dopustiti niti jednu isplatu koja se odnosi na 2011. godinu do donošenja proračuna, odnosno odluke o privremenom financiranju FBiH, jer bi bez toga značilo da se transakcije obavljaju ilegalno, tvrdi pomoćnik ministra financija i trezora Federacije BiH Emir Silajdžić.

Nastala ozbiljna kriza

Prema njegovim riječima, do 31. siječnja mogu se obavljati plaćanja obveza iz prethodne godine, ali isključivo iz prihoda koji su bili planirani u toj proračunskoj godini. “Federacija BiH se još od 1. siječnja nalazi u ozbiljnoj krizi, jer ne može biti potrošena nijedna marka sredstava za ovu godinu. Financijska blokada je već nastupila i sve što se eventualno troši u prvoj polovini siječnja mogu biti samo privatni, a nikako javni troškovi Federacije BiH”, rekao je Silajdžić u izjavi za medije. Naglasio je da je Federalno ministarstvo financija još početkom studenoga prošle godine okončalo svoj posao na prijedlogu proračuna za 2011. godinu, odnosno utvrdilo kako bi on trebao izgledati, ali da se Vlada Federacije BiH umjesto njega odlučila na usvajanje prijedloga odluke o privremenom financiranju koja ni kao takva nije usvojena u oba doma Parlamenta BiH, zbog čega i jeste nastupila financijska kriza Federaciji BiH.

“Mislim da se ovo namjerno radi. Nastala je opća pomutnja, koja se mogla izbjeći”, ustvrdio je Silajdžić u izjavi za medije.

Ruši se funkcioniranje

Odgovornim za sve propuste smatra predsjednika Vlade Federacije BiH Mustafu Mujezinovića. “Naš premijer zauzeo je poziciju kao da je u nekom privatnom poduzeću, a ne u državnom tijelu. Donose se i predlažu brojne protuzakonite procedure kojima se ruši funkcioniranje Federacije BiH”, kategoričan je Emir Silajdžić. I dopremijer Federacije BiH i ministar financija Vjekoslav Bevanda više puta je upozoravao na teško financijsko stanje u Federaciji BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.