Neum

Zahvaljujući donatorima, početkom lipnja blagoslov zvonika

sirena
Dušan Musa
28.03.2012.
u 09:41

Od svega najveće iznenađenje bila je akcija zvona, to smo planirali u razdoblju od 10 godina, kazao je don Ivica Puljić

Neum, jedini grad na bh. rivijeri, uskoro će dobiti novu crkvu. Sadašnja Gospa od zdravlja nalazi se iznad magistrale u zaleđu, dok će nova biti u pravom mediteranskom stilu u središtu Neumskog zaljeva.

Usred grada

Govoreći o razlozima i poticajima za gradnju nove crkve župnik dr. don Ivica Puljić kaže: “Javna je tajna da se dugo tražila dozvola od predratne komunističke vlasti za gradnju crkve u Neumu. Ondašnje vlasti planirale su ateistički grad bez vjerskih obilježja. Rečeno je, istina nije napisano, da se ne smije vidjeti ni s mora ni s magistrale. Tako je crkva napravljena 500 metara izvan grada pa ne može služiti gradu i njegovom turizmu, a Neum je gospodarski orijentiran isključivo na turizam. S demokratskim promjenama nakon rata, pristupili smo iznalaženju prigodne lokacije u samom gradu. Pronašli smo je između hotela, da crkva može služiti i turizmu. Dobivena lokacija bila je terenski nepogodna, ali je imala savršen geografski položaj, usred grada. Teško je tu bilo graditi pa smo se odlučili napraviti čitav pastoralni centar, sa svim pratećim objektima, zbog čega gradnja i traje nekoliko godina jer je riječ o velikom objektu”.

Prepoznatljiv objekt

Dr. don Ivica Puljić ističe da je crkva pokrivena prošloga ljeta, nakon čega se pristupilo izgradnji zvonika da “objekt bude prepoznatljiv i Poljaku, Španjolcu, Englezu, Šveđaninu...”, tko god dođe. Upravo iz tog razloga odustalo se od modernog stila, da ljudi opet ne pitaju – gdje je crkva”? “Ova je crkva po našem mišljenju uspješno pogodila i spojila tradiciju Mediterana s modernim materijalima i oblicima crkava. Zvonik je betonski, radovi su gotovi, a u tijeku je oblaganje kamenom”, kaže dr. don Ivica Puljić. Od neumskog župnika doznali smo da bi se početkom lipnja trebao obaviti blagoslov zvonika s tri nova zvona, a ako bude mogućnosti uslijedit će i nastavak radova na crkvi.

Upravo je gradnja zvonika i najveće iznenađenje: “Hvala Bogu, nisam se nadao, ovo što je do sada napravljeno planirali smo raditi pet godina. Od svega najveće iznenađenje bila je akcija zvona, to smo planirali u razdoblju od 10 godina. Ne možemo ići na mala zvona jer je to ipak gradska sredina, potrebna su bila zvona koja odgovaraju manjoj urbanoj sredini što je financijski zahtjevnije. Međutim, za sva tri zvona javili su se donatori. Ono što smo planirali zadnje uradit ćemo prvo, pa će prvo biti blagoslovljena zvona i zvonik, a potom crkva, što nije bilo u planu, ali eto dogodi se providnost Božja”, kaže don Ivica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?