BEZ SUGLASNOSTI

Zadnja šansa za dogovor, sastanak lidera 9. ožujka

komisija
VL FOTO
07.03.2012.
u 09:36

Stranke jučer bez suglasnosti, približava se istek roka za provedbu presude u predmetu “Sejdić i Finci“

Nema značajnijeg pomaka u stranačkim stavovima u vezi provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci“. Jasno je to nakon jučerašnjeg sastanka čelnika parlamentarnog povjerenstva koje je trebalo pripremiti provedbu te presude i predstavnika parlamentarnih stranaka.

Korekcije ustava

Predsjedatelj Privremenog povjerenstva oba doma Parlamenta BiH za provedbu odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” Šefik Džaferović izjavio je nakon sastanka, da u ovom trenutku nema političke suglasnosti za provedbu odluke koja iziskuje i korekcije državnog Ustava. Džaferović kaže da su pozicije, kada je riječ o suštini, i dalje iste, kao i prije 10 ili 15 dana. To sigurno neće obradovati dužnosnike Europske unije, koji su upravo napredak u provedbi ove presude naveli kao posljednju prepreku za deblokadu europskog puta BiH. Određenu nadu da bi dogovor ipak mogao biti postignut u skorije vrijeme, ostavlja službena izjava nakon sastanka povjerenstva i predsjednika, odnosno predstavnika parlamentarnih stranaka. - Izražena su očekivanja da će sastanak lidera šest stranaka, čiji su predstavnici zastupljeni u kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je zakazan za 9. ožujka u Banjoj Luci, kao i međusobni susreti predsjednika i predstavnika stranaka, doprinijeti da se pronađe modalitet provedbe presude za koju će se osigurati većina koja je u Parlamentarnoj skupštini BiH potrebna za promjenu Ustava BiH, navedeno je u službenoj izjavi. Rad Privremenog zajedničkog povjerenstva trebao bi biti okončan 12. ožujka, što je rok do kada to tijelo treba pripremiti amandmane na Ustav BiH koji predstavljaju provedbu presude, i nakon čega Privremeno povjerenstvo o rezultatima rada treba podnijeti izvješće Zastupničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nisu bile sve stranke

Jučerašnjem sastanku u Sarajevu nisu nazočili svi stranački čelnici, što je u startu poljuljalo nadu u mogući dogovor. Pozivu su se odazvali predsjednici Zlatko Lagumdžija (SDP), Dragan Čović (HDZ BiH), Božo Ljubić (HDZ 1990.), Sulejman Tihić (SDA), Mladen Ivanić (PDP), Mladen Ivanković Lijanović (NS Radom za Boljitak) i Zvonko Jurišić (HSP BiH). SDS je predstavljao potpredsjednik Ognjen Tadić, a SNSD član Glavnog odbora Milorad Živković. Na sastanku nisu bili ni predsjednici Stranke za BiH i SBB-a Haris Silajdžić i Fahrudin Radončić, već su ove stranke predstavljali Fehim Škaljić i Amer Jerlagić.

Iako pozvani, sastanak su potpuno bojkotirali DNS i DNZ, koji imaju po jednog zastupnika u državnom Parlamentu.

Komentara 1

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
10:14 07.03.2012.

ma koji dogovor??? prije ce amerikanci naseliti Mars neg se bosanci o cem dogovore... nema tu dogovora niti ce ga kad biti... ralike izmedju naroda i ciljeva koji ti narodi imaju su previse velike... Srbi sanjaju o velokioj srbiji...muslimani oo bozjoj drzavi na osnovu Sirjeta ...a hrvati-oni uopce neznaju sta hoce,nepozeljni su i u bosni i u HR ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?