Inicijativa

Zabraniti izvoz struje dok se ne podmire domaće potrebe

Struja
Duško Mirković
10.05.2010.
u 10:09

Cijena struje u Hrvatskoj u prosjeku je 40 posto veća nego u BiH, a početkom godine dodatno je povećana za 15 posto

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK oglasilo se priopćenjem u kojem zahtijeva smanjenje cijena električne energije za mala i srednja poduzeća, kao i zabranu izvoza električne energije dok se ne podmire domaće potrebe.

Rekordan profit

Udruženje smatra da je trenutna cijena električne energije za mala i srednja poduzeća previsoka te da bi dvije federalne elektroprivredne kompanije, koje su inače poslovale s rekordnim profitom, trebale korigirati cijene za ovu kategoriju potrošača i tako doprinijeti ukupnoj stabilizaciji nacionalnoga gospodarstva.

U Elektroprivredi pak smatraju da su zahtjevi djelomično opravdani, ali samo kada je riječ o malim poduzećima koja kilovat struje plaćaju 0,19 KM, što je 6 feninga skuplje od kilovata struje za kućanstva, premda su troškovi distribucije za ove kupce potpuno jednaki. Moglo bi se reći da mala poduzeća subvenciraju kućanstva u BiH, koja inače koriste najjeftiniju struju u Europi. Korekcija bi mogla ići u dva smjera - da se cijena struje za kućanstva nešto poveća a cijena struje za mala poduzeća nešto snizi, no u Elektroprivredi BiH tvrde da nije realno jednostrano smanjiti cijenu struje samo za mala poduzeća. Osim toga, tvrde da su dvije federalne elektroprivredne kompanije jedine u široj regiji odustale od povećanja cijena struje iako su proizvodni troškovi znatno povećani.

Novi postupak

Naprimjer, cijena struje u Hrvatskoj u prosjeku je 40 posto veća nego u Bosni i Hercegovini, a početkom godine dodatno je povećana za 15 posto, za razliku od cijena struje u Federaciji BiH koje su ostale nepromijenjene.

U svakom slučaju, zahtjev Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK neće biti aktualan još barem desetak mjeseci, budući da će se novi tarifni postupak u Federaciji BiH razmatrati tek početkom 2011. godine.

U Elektroprivredi BiH se također slažu s prijedlogom da se prije izvoza viška električne energije podmire zahtjevi domaćih kupaca, ali uz uvjet da se sav višak struje proda na međunarodnom tenderu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?