ALKOHOL

Zabrana alkohola mlađima od 18 mora biti istaknuta

koktel
VL FOTO
11.07.2010.
u 16:15

Objekt mora izdati gostu račun za svaku pruženu ugostiteljsku uslugu koji obvezno mora sadržavati: naziv ugostiteljskog objekta, porezni ID broj, broj računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga...

Zabranjeno je posluživanje, odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina. Također u ugostiteljskom objektu u kojem se poslužuju alkoholna pića mora na vidnom mjestu biti istaknuta odluka o zabrani posluživanja, odnosno konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, stoji u novom Nacrtu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Hercegovačko-neretvanske županije.

Kategorizacija objekata

Također prema novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti resorno ministarstvo po službenoj dužnosti svakih pet godina provodi ponovnu kategorizaciju smještajnih objekata čije se kategorije označavaju s jednom, dvije ili tri zvjezdice. Kada je riječ o seoskom gospodarstvu u seoskom kućanstvu se mogu pružati i usluge degustacije vina ili rakije, te posluživanje domaćih narezaka iz vlastite proizvodnje u uređenom dijelu stambenog ili gospodarskog objekta, u zatvorenom, natkrivenom ili na otvorenom prostoru za najviše 50 osoba istovremeno, mogu se prodavati izrađene narodne rukotvorine, kao i organizirati aktivnosti na upoznavanju naslijeđa, načina života i tradicionalne kulture područja.Ovim Zakonom jasnu su određene i visine kazni koje će ugostitelji morati platit ukoliko se ne pridržavaju odredbi. Tako je kazna od od 150 do 1500 maraka predviđena za iznajmljivanje gostima sobe, apartmane i kuće za odmor s više od 10 soba, odnosno 20 postelja, za organiziranje kampa na svom zemljištu za više od 20 smještajnih jedinica, odnosno 60 gostiju istovremen, objekte u kojima nije vidno istaknuta cijene usluga i iznos boravišne pristojbe isl. Novčanom kaznom od 50 do 500 KM kaznit će se za prekršaj osoba koja kampira izvan kampa ili postavlja šator, kamp-kućicu, kamp-prikolicu i drugu opremu za kampiranje izvan kampa.

Račun obavezan

Novčanom kaznom od 500 do 5.000 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako vidno ne istakne na ulazu u ugostiteljski objekt propisanu oznaku vrste ugostiteljskog objekta, na ulazu u ugostiteljski objekt vidno ne istakne obavijest o radnom vremenu kao i ukoliko u ugostiteljskom objektu za smještaj ne utvrdi kućni red i ne istakne ga na recepciji ili izvadak iz kućnog reda ne istakne u svim sobama i apartmanima. Spomenimo i to da novi Zakon o ugostiteljstvu predviđa da se svakom gostu mora izdati račun za pruženu uslugu koji mora sadržavati: naziv ugostiteljskog objekta, porezni ID broj, broj računa, datum i vrijeme izdavanja računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga, a kod pružanja usluga smještaja - u računu navesti iznos boravišne pristojbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?