ŠTELE NEMA

Za ulazak u vojsku sklekovi, trčanje, pitanja iz povijesti...

vojnici
AFP/Pixsell
23.10.2010.
u 10:23

Kandidati moraju proći kroz test fizičke spreme, koji uključuje broj urađenih sklekova i trbušnjaka u intervalu od dvije minute, te trčanje na 3200 metara

Oko 6000 kandidata prolazi kroz testiranja za prijam u profesionalnu vojnu službu u Oružanim snagama BiH nakon javnog oglasa za prijam 600 vojnika u OS BiH.

Testiranja se istodobno provode u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Čapljini, a radi osiguranja transparentnosti cijelog procesa mediji su jučer bili pozvani sudjelovati u testiranjima u sarajevskoj vojarni Rajlovac.

Šef Odsjeka za popunu, zadržavanje u službi i rezervu u Ministarstvu obrane BiH i predsjednik potkomisije za odabir vojnika na području Sarajeva bojnik Tale Močević istaknuli su da se cijeli proces testiranja vrši kao u zemljama članicama NATO-a. Kandidati moraju proći kroz test fizičke spreme, koji uključuje broj urađenih sklekova i trbušnjaka u intervalu od dvije minute, te trčanje na 3200 metara.

Nakon toga slijede testovi motivacije i općeg znanja.

Bojnik Močević je naveo da je test motivacije zamjena za nekadašnji psihotest, koji se sada radi na klinici, te da je njegova svrha saznati više informacija o kandidatu. Pitanja u ovom testu uključuju bi li kandidat štitio suverenost BiH, radio u višenacionalnoj postrojbi, služio u gradovima u cijeloj BiH i išao u misije u inozemstvu. Test općeg znanja sadrži 20 pitanja iz povijesti, zemljopisa, informatike i vojne terminologije. Među 6000 kandidata je oko 400 žena, koje prolaze iste testove kao muškarci, a na ovaj javni poziv javilo se mnogo kandidata s visokom stručnom spremom, čak i onih s dva završna fakulteta ili magisterijem. Među njima je najviše s diplomom profesora sporta.

Konačna odluka o prijmu bit će donesena krajem travnja. Kandidati koji budu primljeni, proći će kroz osnovnu obuku, nakon čega, u skladu s njihovim rezultatima i željama, ali i potrebama OS-a BiH, slijedi specijalistička obuka. Osnovna plaća vojnika u Oružanim snagama BiH, bez toplog obroka, staža i drugih naknada, iznosi oko 500 maraka.

Radi osiguranja potpune transparentnosti procesa odabira, novinarima su dani na uvid i dosjei kandidata i objašnjen način njihova ocjenjivanja i mehanizam kontrole cijelog procesa te je bojnik Močević između ostaloga kazao da ovdje “štele sigurno nema”!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?