NEOBIČAN OGLAS

Za samo 1 marku u BiH se prodaje legalni sindikat

Prosvjed
03.06.2012.
u 10:37

Ramiz Uzunović, predsjednik Udruženog radničkog sindikata Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je: “Ma može i za jednu drahmu, mi smo već odavno dotakli dno kao Grci”

Kako je u bosanskohercegovačkoj stvarnosti sve moguće, ne čudi ni oglas za prodaju sindikata za samo jednu konvertibilnu marku. Riječ je o prodaji Udruženog radničkog sindikata Federacije BiH. “Velika akcija” - u prodaji je ‘Udruženi radnički sindikat’ FBiH registriran na sudu. Legalan za zaposlene i nezaposlene radnike s kompletnom dokumentacijom”, sadržaj je teksta oglasa o prodaji ovog sindikata. To nam je potvrdio i Ramiz Uzunović, predsjednik Udruženog radničkog sindikata FBiH, te dodaje, ma može i za jednu drahmu, mi smo već odavno dotakli dno kao Grci. “Ogorčeni na stanje u cijeloj BiH posebno u Federaciji BiH smatramo da su nedavni takozvani radnički prosvjedi samo manipulacija od SSS -a BiH”, ističe Uzunović.

A da je Uzunović u pravu potvrdili su i iz granskog Sindikata trgovine čiji predstavnici nisu bili na nedavnim prosvjedima, ispred zgrade federalnog Parlamenta niti su sudjelovali u performansi zvanoj prosvjedna šetnja, kao i URS FBiH. “Kakvi prosvjedi, SSS BiH je suodgovoran za propast rudnika, industrije željeza, pokopali su drvnu industriju, željeznice te poduprli pljačkašku privatizaciju”, kaže Uzunović. Stoga se u Udruženom radničkom sindikatu Federacije BiH i dalje s pravom pitaju, tko je uopće socijalni partner Vlade FBiH. Posebnu su ogorčeni, jer nitko iz aktualne vlasti nije im odgovorio na njihov upit, o tome tko je doista njihov socijalni partner.

Naime, oni su na adresu Vlade i njezinog premijera Nermina Nikšića uputili dopis u kojem upozoravaju Vladu da Savez samostalnih sindikata BiH nije uopće registriran shodno legislativi. Svih ovih godina SSS BiH je služio isključivo stranačkim interesima i korišten je u političke svrhe, slično nedavnom, takozvanom okupljanju. Nema tu radnika niti prosvjeda, to su bile samo pripreme za lokalne izbore - tvrde iz Udruženog radničkog sindikata. U takvom ozračju oni prizivaju i druga sindikalna udruženja da im se pridruže, no čini se kako je nakon toliko godina mnogima postalo jasno o kakvom je socijalnom partnerstvu riječ, kada je u pitanju SSS Bosne i Hercegovine.

URS Federacije BiH u dopisu premijeru Nikšiću navode da svi ključni dokumenti kojim se utvrđuju prava rada iz radnog odnosa poput kolektivnog ugovora, socijalne i ekonomske politike doneseni su uz pristanka nelegalnih i nelegitimnih sudionika, a riječ je o SSS BiH. Na kraju dopisa URS zahtijeva od aktualne Vlade da se konačno odredi tko im je socijalni partner, te da spriječe posljednju surovu stvarnost radnika, jer manipulirani radnici nisu krivi za sadašnju situaciju, navodi se u dopisu. Stoga, najavljeni prosvjedi za jesen, samo su priče, da bi se glasačka mašinerija pojedinih političkih opcija dovukla u Sarajevo, kako bi bili brifirani pred lokalne izbore od SSS-a Bosne i Hercegovine - naglasio je Ramiz Uzunović .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?