SAMO U BIH

Za popravak devet helikoptera potrebno 15,3 milijuna maraka

'helici02_nnn_pod_110912'
Ilustracija
06.10.2012.
u 11:06

Samo ove godine helikopteri OS BiH su padali dva puta. Žrtava nije bilo

Za popravak najviše devet helikoptera kojima raspolažu Oružane snage BiH, odnosno Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine, potrebno je osigurati približno 15,3 milijuna maraka.

Plan za 2012. godinu

Kako toliki iznos sredstava nije moguće osigurati u ovom trenutku, BiH bi do kraja godine trebala osposobiti tek jedan helikopter koji bi se mogao koristiti u slučaju elementarnih nepogoda kao što su požari, poplave i velike snježne padaline. -Ministarstvo obrane BiH tehnički bi moglo osposobiti helikoptere za djelovanje pri elementarnim nepogodama, a koji se nalaze u materijalnoj formaciji Oružanih snaga BiH, ali je za to potrebno izdvojiti značajna financijska sredstva, što u okviru proračunskih sredstava u posljednjih nekoliko godina nije bilo moguće, navodi se u informaciji koju je na zahtjev pojedinih zastupnika državnom Parlamentu dostavilo resorno ministarstvo. Prema tehničkom stanju, radnim i vremenskim resursima moguće je izvršiti remont osam ili devet helikoptera, i to po jednog Mi-8T i Mi-8MTV te šest ili sedam helikoptera UH-1H. Ostali helikopteri sa materijalne formacije OS BiH, prema tvrdnjama iz Ministarstva obrane, nisu za remont zbog zastare i neisplativosti. -Povećanjem proračunskih sredstava za djelovanje pri elementarnim nepogodama, osigurala bi se sredstva za tekuće troškove i omogućilo bi se operativnije angažiranje helikoptera OS BiH. Ako se osiguraju gore navedena financijska sredstva, Ministarstvo obrane BiH može remontirati sve navedene helikoptere u vremenu od dvije godine. Za 2012. godinu planirana su sredstva u iznosu od 1,5 milijuna KM za remont helikoptera UH-1H i bit će na raspolaganju Ministarstvu obrane BiH u studenome ove godine, navodi se u informaciji.

Sredstva nedostatna

Osim ovih sredstava za zračne snage odobreno je 80 tisuća KM za nabavu dva protupožarna vedra “Bambi Backet 1500 litara” i dva protupožarna vedra ,”Bambi Backet 2000”, koja su već na raspolaganju OS BiH. Jasno je da ova sredstva nisu dostatna za učinkovitu reakciju u slučaju požara, što se pokazalo i proteklih mjeseci.

Također, upitno je koliko će ovako opremljene zračne snage biti u mogućnosti pomoći civilnom stanovništvu u slučaju poplava koje se mogu očekivati u jesenjim mjesecima. Preostali helikopteri su u lošem tehničkom stanju. Samo ove godine dvije letjelice su pale, na sreću bez ljudskih žrtava.

Ključne riječi

Komentara 1

PS
PLETER S PLIVE
20:23 07.10.2012.

Koga oni štite? I od koga?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?