KARDINAL PULJIĆ

Za položaj bh. Hrvata krivi su i stranci

\'2.10.2008.,Sarajevo,BIH - Vinko Puljic,vrhbosanski nadbiskup i kardinal. Photo Zvonimir Coric/Vecernji list\'
Zvonimir Ćorić
08.07.2011.
u 11:05

Kardinal od Vrhbosne Vinko Puljić iznio ozbiljne optužbe na račun međunarodne zajednice

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu švicarskoj katoličkoj agenciji APIC upozorio je na teško stanje katolika u BiH, za što, osim muslimanskog i pravoslavnog zatiranja katolika, okrivljuje i međunarodnu zajednicu, objavila je jučer Informativna katolička agencija (IKA).

“Rat je duboko izmijenio etničko-vjersku ravnotežu u BiH u korist muslimanske zajednice, a na štetu naročito katolika, uglavnom Hrvata, kojima je spriječen povratak u njihove domove. Od 820 tisuća katolika, koliko ih je bilo u Bosni i Hercegovini 1990. godine, ostalo je nešto više od 400 tisuća, a to je 9 posto bosanskohercegovačkog stanovništva, muslimana ima više od 50 posto, dok pravoslavnih ima oko 37 posto, objasnio je vrhbosanski nadbiskup Puljić, kojeg je papa Ivan Pavao II. uzdigao na kardinalsku čast u doba najžešćeg bombardiranja Sarajeva.

Podređenost

Govoreći o životu katoličke zajednice u BiH, kardinal Puljić ističe kako zajednica odražava novu ravnotežu koja je plod etničkog čišćenja potvrđenog Daytonskim sporazumom 1995. godine. Katolici su činjenično diskriminirani, u političkom i društvenome životu, tvrdi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ističući da je puno teže dobiti građevinsku dozvolu za crkvu nego za džamiju. Osim toga svi su mediji u rukama vlade, a svi su dnevnici muslimanski. Mi nemamo televizije, imamo samo jedan nacionalni katolički tjednik. U našoj su nadbiskupiji tri mjesečnika, a od prosinca prošle godine i radijska postaja Radio Marija Bosne i Hercegovine, istaknuo je kardinal Puljić. Govoreći o školstvu, vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić rekao je kako i školski udžbenici odražavaju novouspostavljenu ravnotežu. U udžbenicima za povijest piše da “Turci nisu bili okupatori Bosne i Hercegovine nego su osloboditelji od kršćanskog ugnjetavanja”, kazao je kardinal.

Osvrnuvši se na posljedice rata, rekao je da je dolazak islamskih fundamentalista radikalizirao tradicionalno umjereni islam, premda vlasti u BiH to ne žele priznati.

Krivi i stranci

Nisu ništa bolji odnosi s pravoslavnima koji poistovjećuju vjeru i narodnost. Nedavno uhićenje Ratka Mladića nije pridonijelo smirivanju duhova jer ga bosanskohercegovački pravoslavci smatraju nacionalnim herojem, kazao je za švicarsku katoličku novinsku agenciju APIC kardinal Puljić. Kardinal u intervjuu oštro kritizira i međunarodnu zajednicu na čiju dušu stavlja daytonske sporazume koji su najviše naškodili Hrvatima, i jer uopće ne želi čuti za katolike u BiH.

Ključne riječi

Komentara 7

BR
Bralo
16:29 08.07.2011.

Postovanje kardinalu,ima pravo kad govori, ali ipak nemogu a da ne primjetim da je zaboravio spomenuti glavnog krivca za ovakvo stanje gdje se nalazimo.

JO
JohnConnor
16:30 08.07.2011.

Pogotovo su engleski i austrijski clowni krivi za polozaj bh-Hrvata, zato jer svjesno sve odluke na stetu Hrvata donose. Mozda bi i protiv Srba donosili odluke, ali zato definitivno nemaju ****.

JO
JohnConnor
16:19 08.07.2011.

Naravno, ovo sve sto kaze nadbiskup je istina. Zajedno sa muslimanskom politickom elitom i onih 300 000 Bosnjaka koji su izabrali Hrvatima njihovog clana predsjednistva su i stranci krivi sto se kontinuirano ustav BiH-a od zavrsetka rata na stetu Hrvata narusava. Nazalost se nadbiskup Puljic kasno javlja. Da je se on za vrijeme rata zauzimao zato da Hrvati i teritorijalno i ustavno budu s druga dva naroda ravnopravni, njegov narod bi bio danas u puno boljem polozaju. Sad i on vidi da je bilo pogresno ukidati HercegBosnu. Za pocetak bi mogao da uputi javnu kritiku Franji Topicu zato sto otvoreno one podrzava koji hoce da Hrvate svedu na status nacionale manjine

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?