Afera "Vrhovni sud

Za pokušaj spašavanja Glavaša sudit će se samo Tadiću!

Drago Tadić (1)
Foto: Mario Mrkonjić/PIXSELL
1/3
16.01.2012.
u 07:30

Okrivljenici koji su se nagodili dobit će uvjetne kazne, a na suđenju Tadiću mogli bi se pojaviti kao svjedoci

Stopama splitskog poduzetnika Srećka Jurišića (44), koji je bio jedan od optuženika u slučaju pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se ishodovala povoljnija presuda za Branimira Glavaša, moglo bi krenuti troje od preostalih četvero okrivljenika. Prema neslužbenim informacijama, Božica Ćavar Tadić, supruga prvookrivljenog osječkog poduzetnika Drage Tadića, novinarka Sanja Marketić te saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, odlučili su se nagoditi s USKOK-om.

USKOK-ovi svjedoci

Drugim riječima, poput Jurišića, priznat će ono što im USKOK optužnicom stavlja na teret, u zamjenu za blažu, uvjetnu kaznu. Prema nagodbi, kako se neslužbeno čuje, Drmić i S. Markotić bit će osuđeni identično kao i Jurišić – uvjetno na dvije godine uz rok kušnje od pet godina. Božića Ćavar Tadić nagodbom s USKOK-om prihvatila je uvjetnu kaznu od godinu i pol uz rok kušnje od tri godine. Što se tiče Tadića, njemu je USKOK nudio kaznu od dvije i pol godine zatvora, na što on nije htio pristati, procijenivši da mu je bolje da ide u sudski postupak. Nagodba troje okrivljenika i USKOK-a trebala bi biti realizirana ovaj tjedan za kada je zakazano pripremno ročište na zagrebačkom Županijskom sudu. Potom će se formirati novi spis, koji će se odnositi samo na Tadića, a njegovi bivši suokrivljenici mogli bi se na suđenju pojaviti u ulozi svjedoka. Kako se doznaje, USKOK se i tu na neki način osigurao jer ih je prihvaćanjem nagodbe obvezao da u slučaju eventualnog pozivanja na svjedočenje iskazuju kao što su iskazivali u priznanju svoje krivnje. Iako se u odvjetničkim krugovima može čuti da takvih situacija ranijim nagodbama nije bilo, pravni stručnjaci objašnjavaju da u spomenutom USKOK-ovu zahtjevu nema ništa sporno.

Jurišić mora vratiti novac

Tadić i ostali teretili su se da su pokušavajući ishodovati bolju presudu Glavašu namjeravali potkupiti suce Vrhovnog suda. Plan im je bio da skupe 700.000 eura, no skupili su "samo" 70.000 eura. Jurišić je novac predao još uvijek nepoznatoj osobi pa će taj novac on morati i vratiti državi. Kome je novac bio namijenjen, za istrage se nije doznalo. No, doznalo se koliki su razmjeri korupcijske hobotnice, a pokušavajući spasiti vojnika Glavaša, optuženici su pomoć tražili i od bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Nakon podizanja optužnice Jurišić se na optužnom vijeću u listopadu lani, na savjet odvjetnika, nagodio s USKOK-om, što je izazvalo burnu reakciju ostalih optuženika i njihovih branitelja, koji su smatrali da je riječ o nekorektnom potezu Jurišićeva odvjetnika. Branitelji ostalih okrivljenika govorili su da ih je bez najave stavio pred gotov čin. Kako je Jurišić priznao sve što mu se optužnicom stavlja na teret pri tome ne iznijevši ni obranu, ostalim okrivljenicima očito nije preostalo ništa drugo nego da učine isto.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije