CCI analizirao rad

Za plaće službenika još tri milijuna KM

vlada
VL FOTO
28.04.2012.
u 12:12

Dok Nikšićeva Vlada po FBiH putuje autobusima, isti povećavaju iznose za plaće službenicima

Centri civilnih inicijativa jučer su u Mostaru prezentirali podatke o radu federalne Vlade u prvom kvartalu ove godine. Glavni naglasak jučerašnje prezentacije je bio na tome da je u Federaciji trenutačno 46 posto nezaposlenih, a aktualne federalne vlasti su povećale izdvajanja za plaće za skoro 3 milijuna maraka.

Loši potezi

- Razvojni projekti u proračunu za 2012. su potpuno u drugom planu. U isto vrijeme značajan dio proračuna će biti potrošen na plaće zaposlenih. Federalna izdvajanja za plaće unutar administrativnog aparata ne samo da nisu smanjene u 2012., nego su povećane za 3 milijuna maraka, a predviđeno je da se deficit od čak 350 milijuna maraka pokrije daljnjim zaduživanjem, odnosno, izdavanjem dugoročnih obveznica i rizničkih zapisa, te dijelom kreditnim sredstvima Europske komisije - naglasili su u CCI-ju. Stanje nije ništa bolje ni kada je u pitanju donošenje zakona. Od 16 utvrđenih prijedloga zakona na održanim sjednicama Vlade, do isteka ožujka parlamentarna procedura je završena za samo 2 zakona i to Zakon o dopuni Zakona o poljoprivredi Federacije BiH i Zakon o izmjeni Zakona o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ništa konkretniji u svome radu nije bio ni federalni Parlament i Dom naroda.

Zastupnici premoreni

Tijekom prva tri mjeseca održano je 5 sjednica Zastupničkog doma i četiri sjednice Doma naroda. - Dom naroda je sve tri redovite sjednice prekinuo zbog nedostatka kvoruma. Ovakvim odnosom ne samo da je usporen proces donošenja zakona i drugih značajnih akata, nego se radi o neracionalnom i neodgovornom ponašanju koje stvara dodatne troškove u proračunu. Odsustvo svijesti o stvarnom životu i problemima stanovnika ove zemlje, pokazano je i prekidom 10. redovite sjednice, nakon 6 sati rada, uz pojašnjenje o izuzetno napornom radnom danu i padu koncentracije izaslanika - naglasili su u CCI-ju. Kada se govori o radu Parlamenta, ako nastavi s ovakvim tempom rada, u najboljem slučaju će do kraja godine ispuniti 50 posto usvojenog plana rada. - Dva zakona, koji su razmatrani u Parlamentu u prvom kvartalu su oborena, jedan u Zastupničkom domu, a jedan u Domu naroda FBiH. Oba obaranja su zanimljiva jer se zakoni odnose na važne probleme u funkcioniranju Parlamenta, zaključili su u CCI-ju. Nakon svega rečenog opravdano se postavlja pitanje što federalne vlasti uopće rade?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?