NEAKTIVNOST

Za plaćanje profi lobista iz proračuna BiH ne izdvaja se ništa

lobiranje
VL FOTO
28.02.2011.
u 15:15

Stručnjaci upozoravaju kako je lobiranje posebno značajno u Sjedinjenim Američkim Državama

Bosna i Hercegovina je među rijetkim tranzicijskim zemljama koja službeno ne poduzima nikakve aktivnosti na angažiranju lobista u međunarodnoj zajednici. Unutarnje podjele, različiti etnički i entitetski interesi, ključni su razlog što se iz proračuna BiH ne izdvaja niti jedna konvertibilna marka za plaćanje profesionalnih lobista u SAD-u ili EU-u.

Politički akteri

Iako postoje pitanja oko kojih postoji skoro istovjetan stav svih glavnih političkih aktera u zemlji, nema dogovora o tome da se za ostvarivanje tih ciljeva angažiraju pojedinci i lobističke skupine. Stručnjaci upozoravaju kako je lobiranje posebno značajno u SAD-u, gdje važe neka druga pravila političkog ponašanja nego u EU.

Spretni lobisti u Americi mogu vrlo brzo promijeniti sliku o nekoj zemlji, dok u EU-u lobisti više pomažu u prezentiranju određenih dostignuća i reformi.

BiH to za sada ne koristi, već pojedini bh. lideri koriste privatne veze svojih suradnika i dijaspore kako bi ubrali određene političke poene.

Najbolji primjer za to su bosanski, srpski i hrvatski „caucusi“ u američkom kongresu, koji često predlažu rezolucije u korist pojedinih naroda na našim prostorima. Tu su i razna savjetodavna vijeća, klubovi prijateljstva, čiji su stvarni lobistički rezultati vrlo skromni.

Ono što ne radi država rade entiteti, pa je tako Vlada Republike Srpske još početkom 2007. godine sklopila ugovor s tvrtkom Quinn Gillespie and Associates, kojoj je mjesečno isplaćivala 132 tisuće američkih dolara za lobiranje kod članova američkog kongresa.

U svibnju 2009. godine Vlada u Banjoj Luci je potpisala ugovor s drugom tvrtkom Picard, Kentz and Rowe LLP, kojoj je mjesečno isplaćivana naknada u iznosu od 290 tisuća dolara. Posao ove agencije bio je više savjetnički, jer ju je Vlada konzultirala o pitanjima iz oblasti međunarodnog prava i zadužena je za aktivnosti kod američke administracije, UN-a, EU i stranih medija. Prije dvije i pol godine Vlada RS-a je sklopila ugovor i s tvrtkom Dewey & LaBoeuf LLP, čiji je zadatak bio da u ime Vlade RS-a ostvaruje kontakte s dužnosnicima američke vlasti.

Aktivnosti susjeda

Ipak, upućeni u međunarodne odnose upozoravaju kako je sve ovo što je na lobiranju uradila Vlada RS-a beznačajno u odnosu na aktivnosti Srbije i Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji. Milijune maraka su Beograd i Priština platili za usluge lobiranja u svjetskim centrima moći. Kosovski lobisti su očito posao obavili mnogo bolje i uspješnije, pa je sasvim očito kako su kosovska neovisnost i potpora Zapada Albancima u velikoj mjeri i plod dobrog lobističkog rada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?