Kršenje propisa

Za pet prekršaja izdano skoro pola milijuna kazni

Policija
06.10.2013.
u 10:38

Najmanje kazni je naplaćeno zbog pričanja na mobitel tijekom vožnje - “samo” 234.368 konvertibilnih maraka

Kultura vozača i poštivanje zakonski propisa u Bosni i Hercegovini nisu baš čest slučaj. Prebrza vožnja, izbjegavanje korištenja pojasa za vezanje ili pak sjedanje za volan nakon nekoliko piva, čaša vina ili žestica je nešto što je u BiH nažalost još uvijek sasvim normalno. Prije samo nekoliko dana jednom vozaču iz Posušja su izmjerena 4,23 promila alkohola u krvi. Dok bi u npr. Hrvatskoj snosio drakonske kazne za ovakav prekršaj i dugo se samo sjećao kako je voziti automobil, u BiH će platiti nekoliko stotina maraka kazne, i to je sve..

Alkoholizirani i vozači

Čak su događalo da su vozači školskih autobusa zatečeni u alkoliziranom stanju, ali i tu je izostala jača zakonska sankcija. Podatci koje smo dobili iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) govore kako policija ima pune ruke posla. Ova institucija vodi registar kazni, a podatak kako je ove godine izdano 316.015 prekršajnih naloga samo zbog prebrze vožnje dovoljno govori kakvo je stanje sigurnosti na bh. prometnicama. - Ukupan iznos naplaćenih novčanih kazni ove godine, zaključno s 13. rujnom na osnovi svih prometnih prekršaja je 16,932,200 maraka. Najviše je naplaćeno na osnovi nepoštivanja propisa u vezi s brzinom, 8,101,633 KM – rekli su nam u IDDEEA-i. Zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, izdana su 39.194 prekršajna naloga i za iste naplaćeno je 1,248,558 konvertibilnih maraka. U nepropisnom parkiranju je zatečeno ove godine 38.455 vozača, a isti su za ove prekršaje platili 1,033,435 maraka. Kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa su najmanje, ali i za ovaj prekršaj je naplaćeno skoro milijun maraka. Točnije, 845,045 na osnovi 54,601 prekršajnog naloga. Čak 30,495 vozača je kažnjeno zbog toga što su vozili bez upaljenih svjetala i za to je naplaćeno 622.877 maraka.

Kazne zbog mobitela

Najmanje kazni je naplaćeno zbog pričanja na mobitel tijekom vožnje – “samo” 234.368 maraka. Ako se ovakav trend nastavi do kraja godine, može se očekivati kako će iznos od naplaćenih kazni samo u prometu biti veći do 20 milijuna maraka. Većina stručnjaka se slaže u ocjeni kako su Bosni i Hercegovini potrebne drastičnije kazne za prekršaje u prometu, te kako se samo na taj način mogu primorati građani na opreznije ponašanje za volanom. Sve do tada prometnice u Bosni i Hercegovini će biti sve osim sigurne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?