POLITIKA I SIGURNOST

Za ostanak u institucijama vlasti prijeti se ubojstvom

telefon
Arhiva VL
15.09.2010.
u 07:55

Prijetnje smrću, prijetnje otmicom djece, kupovina fotelja i glasova birača, postali uobičajen politički dekor za osvajanje vlasti, policija i sudovi evidentiraju slučajeve i šute

Sve dok, kako bi osigurao većinu u Općinskom vijeću Osmaca, mjesta u blizini Bijeljine, općinski načelnik Branislav Bošković nije oteo i desetak dana u okolici Beograda u zatočeništvu držao svog političkog konkurenta-vijećnika Lazu Vidakovića, nije se znalo s kojim su sve sredstvima i metodama politički dužnosnici pred očima policije, sudstva, spremni poslužiti samo da sačuvaju položaj u institucijama vlasti. Primjer iz spomenute općine u sjeveroistočnoj Bosni po svim elementima podsjeća na sukob narkokartela u meksičkoj pokrajini Tamaulipas.

Otmičar slobodan

Kada je oteti vijećnik Lazo Vidaković 1. rujna u kavani odbio “džentlmensku” ponudu načelnika Branislava Boškovića da se prikloni njegovoj skupštinskoj većini u zamjenu za mjesto predsjednika Općinskog vijeća, ljutiti načelnik ga je odvezao do Drine, gdje su ga, kako je kazao u razgovoru za Dnevni avaz, preuzela tri maskirana otmičara. Desetak dana u nepoznatoj okolici Beograda proveo je “neposlušni” vijećnik sve dok skokom, kako kaže, “s terase nije uspio izmaći neopreznim otmičarima”. Nakon bijega telefonom o otmici prvo je izvijestio rodbinu u općini Osmaci.

Policija vodi istragu, a načelnik Bošković i dalje mirno obnaša svoju dužnost. Ovakav filmski scenarij prijemčiv za krimiće posljednjih mjeseci viđen je i u ostalim dijelovima BiH. Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović, koji je na dužnost došao kao neovisni kandidat, postao je ovih dana meta telefonskih provokacija i ozbiljnih prijetnji, zbog čega je zatražio policijsku zaštitu.

U ZHŽ-u najviše prijetnji

Zapadnohercegovačka županija po prijetnjama, težini njihova sadržaja i broju dužnosnika kojima su one upućene u posljednja dva mjeseca ruši sve rekorde. Ozbiljne prijetnje prvo su upućene bivšem predsjedniku Skupštine ZHŽ-a Vitomiru Filipoviću. Nakon njega na udaru prijetećih poruka našao se bivši ministar branitelja Viktor Kvesić. Istu sudbinu doživio je i njegov stranački kolega, bivši ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u ZHŽ-u Vjekoslav Čamber. Za nepuna dva mjeseca otkada traje saga o preuzimanju vlasti od HDZ-a BiH, prijetnje smrću policiji je prijavio i sadašnji predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačke županije Zlatan Jurilj.

Za ostanak na vlasti koristili su i malo suptilnije metode, kupovinu vijećnika i zastupnika novcem. I takve detalje policija i tužiteljstvo imaju u svojim dosjeima, ali se na njihovu procesuiranju ništa ili sporo radi. Dok u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH nemoćno šire ruke, javnost je upoznata sa slučajevima gdje se političko povjerenje dobivalo ucjenom kompromitirajućim snimkama. Tajno prisluškivanje, o čemu je nedavno naš list naširoko pisao, u službi političkih interesa također spada u metode kojim se diskreditiraju politički protivnici. Sličnim metodama koristile su se strane obavještajne službe u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?