ZDRAVSTVO

Za liječenje AIDS-a Hercegovina nije potrošila ni marke

doktor
Arhiva VL
09.06.2010.
u 09:42

Liječeno 25 pacijenata oboljelih od AIDS-a te 198 pacijenata oboljelih od hepatitisa C

U okviru programa dragovoljnog, anonimnog i besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV/AIDS i hepatitis C te nabavu lijekova sredstvima federalnog Fonda solidarnosti u prošloj godini financijski troškovi su se odnosili na savjetovanje, prije i nakon testiranja na HIV, samo testiranje, dijagnosticiranje za se slučajeve kojima je nakon testiranja nalaz testa na HIV bio pozitivan te testiranje na hepatitis C rizičnih skupina.

Liječeno 25 pacijenata

Program dragovoljnog testiranja i anonimnih savjetovanja provodio se u 11 zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH koje su verificirane od Federalnog ministarstva zdravstva. U okviru hospitaliziranog liječenja pacijenata zaraženih HIV virusom, sredstvima federalnog Fonda solidarnosti financirali su se samo lijekovi s Liste antiretrovirusnih lijeva, dok se ostali troškovi hospitalizacije, suglasno Odluci o prioritetnim vertikalnim programima, ne financiraju iz sredstava federalnog fonda solidarnosti. Prema izvješću Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, u prošloj godini izvršene su ukupno 8.832 usluge savjetovanja i testiranja na HIV, a liječeno je 25 pacijenata oboljelih od AIDS-a.

HIV virus

Ukupni troškovi za izvršenje ovog programa iznosili su 414 tisuća maraka. S druge strane, od ukupnih troškova, na lijekove za hospitalizaciju pacijenata zaraženih HIV virusom potrošeno je 274 tisuće maraka, a za usluge dragovoljnog i anonimnog testiranja na HIV 140 tisuća KM. Kada je u pitaju dijagnosticiranje i liječenje oboljelih od hepatitisa C i i hepatitisa B, ono se provodi suglasno naputku za dijagnosticiranje i liječenje oboljelih od ove bolesti od Federalnog ministarstva zdravstva u tri klinička centra - Sarajevu, Mostaru i Tuzli, a nastavka hospitaliziranja se provodi u županijskim bolnicama. Što se pak tiče pregleda troškova za liječenje od AIDS-a po županijama, u istom izvješću se navodi kako je najviše novca potrošeno u Sarajevskoj županiji 143 tisuće maraka, zatim u Tuzlanskoj 86 tisuća, Srednjobosanskoj 57 tisuća maraka. S druge strane, najmanji su troškovi bili u Hercegovačko-neretvanskoj 7 tisuća maraka, Hercegbosanskoj 14.000 maraka, a u Zapadnohercegovačkoj županiji uopće nije bilo troškova za liječenje od AIDS-a.

Kada su u pitanju troškovi dijagnostičkih pretraga i lijekova za hepatitis C i B, vezano za tri klinička centra - Sarajevo, Mostar i Tuzlu, najveći su u Sarajevu i iznose 1,700.000 maraka, Tuzli 527 tisuća i Mostaru 196 tisuća maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?