SKANDAL

Za komisije se godišnje potroši oko 10 milijuna KM

novac
VL FOTO
08.01.2011.
u 12:22

Formiraju komisije da bi uhljebili svoje tajnice, članove obitelji ili stranačke kolege

U želji da uhljebe svoju rodbinu, prijatelje i stranačke kolege, jedna županija s hrvatskom većinom u Federaciji BiH utemeljila je Komisiju za nadzor rada Komisije koja se bavi kadrovskom politikom, za što su njezini članovi uredno dobivali mjesečne iznose od 500 i više maraka.

Rezervni članovi komisije

Da apsurd bude još veći, ista garnitura vlasti, iz istih motiva i razloga, u jednu od brojnih komisija koje isisavaju proračunski novac, imenovala je, kaže naš izvor, rezervne članove komisije koji su mjesecima “statirali” i za to uredno primali gotovinu. U svim revizijskim izvješćima koje je u protekle četiri godine napravio Ured za reviziju institucija FBiH, gomilanje bespotrebnih komisija okarakterizirano je nezakonitim i nedopustivim, no to nije spriječilo predstavnike vlasti da na taj način i dalje nastave “zbrinjavati” svoju rodbinu, prijatelje, stranačke dužnosnike ili simpatizere.

U Uredu za reviziju institucija Federacije BiH iznose podatak da se na takvim bespotrebnim komisijama zarađivalo i pod 10-ak tisuća maraka mjesečno, mimo redovite plaće koja im kao zaposlenicima pripada. U 90 posto revizijskih izvješća spominje se podatak da predstavnici izvršne vlasti formiraju komisije, čijim članovima izdvajaju velik novac za posao koji oni sami trebaju odraditi, bez ičije pomoći ili naknadnih financijskih prihoda. Pojedini zaposlenici u institucijama vlasti sjede u pet ili čak deset različitih komisija i od svake redovito uredno dobivaju mjesečnu apanažu.

Ne zna se za novac

Revizori ističu da je nemoguće utvrditi koliki je broj komisija formiran u institucijama vlasti, na što se troši golema količina novca. Oni ne mogu točno utvrditi koliki je iznos novca isplaćen članovima raznih komisija, jer je manipulativni prostor za skrivanje isplata velik. Ovakvi troškovi u proračunu se prikazuju kao ugovori o djelu, autorski honorari, ugovori o privremenim i povremenim poslovima, stručnim analizama.

Dopredsjednik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da je većina komisija formirana bez zdravorazumskih kriterija, a jedini razlog za to je da se namaknu dodatni prihodi bh. službenicima. Tvrdi da su u nekim komisijama članovi i tajnice i vozači dužnosnika u Vijeću ministara BiH, koji na taj način dobivaju masne honorare.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?