Afera

Za jeftiniju struju dio vlasništva Aluminija Mostar

vlada
Foto VL
Autor
Ivanka Toma
10.05.2010.
u 09:12

Hebrang: Unatoč tomu što je Vlada planirala kompenzaciju s Aluminijem, to nije realizirano

– Dok sam bio potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo 2004. i 2005. godine, vrijedila je odluka da, ako bi se Aluminiju iz Mostara prodavala jeftinija struju, razlika u cijeni kompenzirala bi se kroz uzimanje vlasničkog udjela u Aluminiju. No, za moga mandata ta se odluka nije realizirala – rekao je potpredsjednik HDZ-a, Andrija Hebrang odgovarajući na prozivku Damira Polančeca da je za štetni posao sa strujom kojim je država na kraju oštećena za oko 600 milijuna kuna suodgovoran uži kabinet Vlade i vrh HDZ-a.

HDZ i važne odluke

Ograđujući se kao bivši član Vlade od suodgovornosti za štetni posao sa strujom, Hebrang je odbacio i kasniju odgovornost kao osobe iz vrha HDZ-a. Kaže da se ne sjeća da bi 2007. godine, kada je sklopljen štetni ugovor između HEP-a, TLM-a i mostarskog Aluminija, na Predsjedništvu HDZ-a bilo govora o cijeni struje.

HEP je, naime, od 2007. godine TLM-u prodavao struju po povoljnijoj cijeni, a TLM je od toga za vlastite potrebe iskoristio manje od 10 posto, a ostatak je završavao u Aluminiju. HEP je nagomilao dugove koje je, prema navodima USKOK-a, Polančec u Vladi prikazao kao posljedicu nepovećanja cijene struje te ishodio da se HEP-u gubitak sanira dionicama Janafa. Iza te priče se, tvrde istražitelji, skrio i dug koji je HEP oprostio TLM-u i činjenica da je upravo u tom trenu TLM privatiziran za jednu kunu. TLM je kupio konzorcij u sklopu kojeg su bili Zagreb montaža, Konstruktor, Dalekovod, Aluflex pack, te Feal.

Za posao koji je išao na štetu hrvatske države, a u korist novim vlasnicima TLM-a, Željku Žderiću, Luki Miličiću, Vladi Čoviću i drugima, Polančec je iz pritvora poručio da nije sam odgovoran, već je o njemu odlučivao vrh izvršne vlasti i vladajuće stranke.

– Važne odluke, kao što su pitanje TLM-a, pitanje cijene struje i slične, nitko nije mogao donijeti prije nego što bi one prošle razmatranje i odobravanje vrha HDZ-a i Vlade – tvrdi Polančecov branitelj, odvjetnik Anto Nobilo. Odvjetnik kaže da će idući tjedan s Polančecom “pročešljati” sve sjednice Vlade i sastanke u HDZ-u te utvrditi tko je sve, na kojoj razini i kada točno odlučivao o poslovima sa strujom. – Vidjet ćemo postoje li zapisnici, a ako su uništeni onda ćemo pregledavati knjige ulazaka i rekonstruirati ključne sastanke na taj način i uz pomoć svjedoka – kaže Nobilo. U vrhu HDZ-a, međutim, tvrde da je sve to bez temelja. Potpredsjednik HDZ-a i bivši tajnik stranke Ivan Jarnjak kaže da se ne sjeća da bi se u HDZ-u odlučivalo o cijeni struje, ali se u daljnja razmatranja nije želio upuštati jer je “na putu pa ima detalja koji su mu promaknuli”. Aktualni i bivši član užeg kabineta Vlade, ministar financija Ivan Šuker nije želio ni razgovarati o Polančecovoj prozivci. – Ne želim komentirati to što je njegov odvjetnik prenio. Postoje istražni organi i neka rade svoj posao – kratak je bio Šuker s izjavom na tragu one premijerke Jadranke Kosor kada je rekla da ne želi reklamirati Nobila.

Za Nobila je ovaj slučaj presedan jer su istražitelji ušli u sferu političke odluke.

– Ako je kazneno djelo ono što se Polančecu stavlja na teret, onda su u kriminalu i ostali članovi Vlade jer odluke donosi kolektivno tijelo – kaže Nobilo.

Hoće li proći presedan

Nobilo postavlja pitanje može li štetna politička odluka predstavljati kriminal. Nobilo i pita hoće li, ako prođe ovaj presedan, glavni tužitelj Mladen Bajić i ministar policije, Tomislav Karamarko postati supervizori političkih odluka, ako svaka štetna može predstavljati kazneno djelo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?