Odraz krize

Za jednu godinu majke mlađe od 18 godina rodile 578 djece

Majka
09.03.2013.
u 10:45

Majke mlađe od 15 godina su zapravo i same djeca, a posljedice maloljetničkih brakova oslikavaju se na cjelokupnu sliku bosanskohercegovačkog društva

Maloljetnički brakovi u Bosni i Hercegovini su postali trend, a ne iznimka. Prema podacima UNICEF - a, prije osamnaeste godine života sudbonosmo “da” izgovori deset posto djevojčica u BiH. Problem je što takve osobe često napuštaju školovanje, a opasnost za njih mogu predstavljati rana trudnoća i porod.

Majke i s 12 godina

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tijekom 2011. godine, majke mlađe od 18 godina rodile su čak 578 djece, a najmlađa među njima imala je samo 12 godina. Prema podacima Pravobranitelja za djecu u BiH u posljednjih je pet godina više od sto učenica napustilo srednju školu zbog trudnoće i udaje. U manjem entitetu, 74 učenice su zbog istih uzroka prekinule školovanje. Mnoge djevojke i prije navršene 16. godine života žive u izvanbračnoj zajednici s muškarcem za kojeg će se udati. Čim prijeđu starosnu granicu od spomenutih 16 godina, one podnose zahtjev sudu da im u izvanparničnom postupku odobri vjenčanje i prije navršene punoljetnosti. Majke od 15 godina su zapravo i same djeca, a posljedice maloljetničkih brakova oslikavaju se na cjelokupnu sliku bosanskohercegovačkog društva.

- To su djeca koja rađaju djecu i može se očekivati da će i ta djeca, odrastajući u siromaštvu, ostati bez osnovnih elementarnih uvjeta za život. Udajom prije 18. godine djevojke bivaju uskraćene i prilike za daljnjim školovanjem i obrazovanjem, tvrdi Amna Muhamerović, direktorica Ureda UN Woman u BiH.

Mnoge su komplikacije

Osim nemogućnosti da nastave obrazovanje i da na taj način zauvijek ovise o svom obično dosta starijem suprugu, ove djevojke se preranim porodima mogu dovesti u po život opasnu situaciju.

- Komplikacije pri rađanju su najrasprostranjenije upravo u toj starosnoj skupini i tako se povećava rizik od smrti, jer djevojčicama prijeti velika opasnost da im tijela nisu dovoljno razvijena kako bi izdržala porod, tvrde liječnici, dodajući da u svijetu ima više od 50 milijuna djevojčica nevjesta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?