U FEDERACIJI

Za Hrvate i dalje prioritetno rješavanje pitanja legalnosti vlasti

vlada
VL FOTO
17.05.2011.
u 11:17

Iz dva HDZ-a poručuju kako će zajednički razmotriti hoće li nazočiti ovom zasjedanju

Privremeni predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić zakazao je za petak, 20. svibnja nastavak konstituirajuće sjednice ovog doma koja je prekinuta još 30. studenoga prošle godine.

Nerad parlamenta

Bašić je jučer objavio da se na ovakav korak odlučio nakon što je primio inicijativu SDS-a za održavanje sjednice. Iako i sam priznaje da nema naznaka da će do ovog datuma biti formirana parlamentarna većina, Bašić se na zakazivanje nastavka konstituirajućeg zasjedanja odlučio kako ne bi bio optužen za „nerad parlament“. On je naveo da je inicijativa SDS-a bila signal da se nešto dešava, ali da nije imao potvrdu od ostalih stranaka.

-U drugom dopisu SDS-a optužen sam da ću snositi krivicu za nefunkcioniranje Parlamenta BiH. Nisam mogao preći preko toga, kazao je Baši, obrazlažući svoju odluku. Upitno je ima li inicijator nastavka zasjedanja, predsjednik SDS-a Mladen Bosić, ikakve informacije o okupljanju parlamentarne većine, od čega ovisi hoće li zasjedanje u petak, ukoliko ga i bude, biti uspješno. Naime, postoji mogućnost da sjednica i ne bude održana ukoliko većina drugih stranaka pošalju pismenu obavijest u Parlament o tome da se ne slažu s Bašićevim sazivanjem, jer još nema dogovorene parlamentare većine. Parlamentarne stranke razmatraju Bašićev poziv, a iz dva HDZ-a poručuju kako će zajednički razmotriti hoće li prisustvovati ovom zasjedanju i kako će djelovati ukoliko budu na sjednici. U ove dvije stranke, koje zajedno imaju četiri zastupnika, ističu kako još nema naznaka stvaranja parlamentarne većine. Poznato je da oba HDZ-a formiranje državne vlasti uvjetuju konačnim rješavanjem pitanja legalnosti vlasti u Federaciji, a kako tu nema nekih većih pomaka, teško je očekivati da hrvatske stranke uđu u ozbiljne razgovore o parlamentarnoj većini na državnoj razini. No, prema prvim reakcijama iz platformaških stranaka može se dogoditi da oni sazivanje nastavka konstituirajuće sjednice iskoriste kao pokušaj da izaberu rukovodstvo doma.

Birali bi radna tijela

SDA je objavila kako ima kandidate za rukovodstvo i radna tijela Zastupničkog doma. 
-Budući da 26. svibnja Parlament Federacije BiH treba izabrati bošnjačke i hrvatske izaslanike u Dom naroda Parlamenta BiH, očekujemo da Parlamentarna skupština u nastavku izabere sva radna tijela i da se konačno deblokira njen rad, izjavio je zamjenik šefa Kluba SDA Šemsudin Mehmedović. Iz SNSD-a poručuju kako oni ne vide potrebu za sazivanjem sjednice prije nego se dogovori parlamentarna većina.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kitikat
17:45 17.05.2011.

na lijevoj strani nasmijani Hrvati,na desnoj strani nasmijani Bosnjaci,u vladi.....ja sam istinski odusevljen ovom slikom

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?