HNS

Za federalnu jedinicu i protiv vlasti u FBiH

sabor
Zoran Grizelj
20.04.2011.
u 09:35

Sve odluke na Saboru prihvaćene su jednoglasno, a u svim istupima isticano je da Hrvati traže jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima i ispravljanje nepravde koja je kulminirala u FBiH

Blizu 500 izabranih hrvatskih dužnosnika jučer je jednoglasno podržalo sve dokumente koje je predložilo vodstvo Hrvatskog narodnog sabora, od reafirmiranja HNS-a do uspostave Predsjedništva i Glavnog vijeća te prihvaćanja posebne izjave o Domovinskom ratu.

“Ne želimo nikome predati BiH, nego želimo živjeti u takvoj BiH u kojoj bi Hrvati bili jednakopravni. Žao mi je što smo među rijetkima u BiH koji želimo takvu državu. Želi se stvoriti unitarna država u kojoj nema mjesta za Hrvate. Takva BiH nema šansu”, rekao je Čović u obraćanju izaslanicima na Saboru. Predsjednik HNS-a istaknuo je da cilj stranaka koje su dobile potporu više od 90 posto Hrvata nije bio preuzeti fotelje pod svaku cijenu.

“Da nam je bilo do vlasti, mi bismo bili u vlasti. No, želimo popraviti poziciju hrvatskog naroda. Sadašnji princip da bošnjačka većine bira Hrvatima predstavnike znači odricanje od hrvatske konstitutivnosti”, rekao je Ljubić. Nije isključio građanski neposluh, no istaknuo je kako je to posljednja mjera koju će poduzeti. Osudio je ponašanje hrvatskih stranaka koje su pristale biti dio bošnjačke vlasti u Sarajevu.

“Zaslužujemo slobodu, ali moramo pokazati ustrajnost. HNS i svi legalni i legitimni predstavnici ne prihvaćaju ovakvu vlast u Federaciji BiH”, istaknuo je Ljubić. On je rekao kako ne vjeruje da će međunarodna zajednica poduzeti korake protiv Hrvata kao prije deset godina te se našalio da su sve banke već u rukama stranaca, aludirajući na Hercegovačku banku.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da su odluke na Saboru donesene sukladno Ustavu i zakonima BiH te da neće pribjegavati nezakonitim potezima. Dodao je kako za poteze na zasjedanju HNS-a imaju potporu predsjednika službenog Zagreba.

“Potpora RH je vrlo jasna na razini načela i istaknuli su je u posljednjih nekoliko navrata predsjednik i premijerka”, rekao je Čović na konferenciji za novinare. Izrazio je očekivanje da će međunarodna zajednica poništiti posljednje odluke o legalnosti uspostave vlasti u Federaciji budući da ju je nelegalnom ocijenilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH. Branko Vukelić, izaslanik predsjednice Vlade RH i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, prenio je njezine riječi potpore.

“Imate jasnu potporu da osigurate jednakopravnost jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH i ova zemlja mora ostati domovina hrvatskoga naroda. Mi podržavamo takvu BiH u kojoj nema majorizacije, poštuje se volja Hrvata kao i sva tri naroda”, rekao je Vukelić te pozvao Hrvate u BiH na jedinstvo.

Glavni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević prenio je riječi potpore bosanskohercegovačkih biskupa zasjedanju HNS-a podsjetivši na ranije istupe biskupa da je ‘neprihvatljivo ignoriranje hrvatskog naroda te nijekanje izborne političke volje većine naroda’.

Dodao je kako biskupi pozivaju Hrvate na slogu i mudrost, a međunarodnu zajednicu da ispravi nepravdu. Predsjednik Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostaru Marko Tokić osudio je bošnjačke stranke.

“Mi moramo stati na stranu hrvatskog naroda koji nije jednak s druge dva naroda. Mi jesmo i ostali smo nacionalisti, ali je Lagumdžija šovinist koji želi zatrti prava i dominirati nad drugim narodom”, rekao je Tokić.

Na HNS-u prihvaćena je i izjava o Domovinskom ratu kojom su osuđene posljednje presude hrvatskim generalima u Haagu, napose navodi o postojanju udruženog zločinačkog pothvata što se navodi i u slučaju šestorke dužnosnika Herceg Bosne koji očekuju izricanje prvostupanjske presude.

Ključne riječi

Komentara 16

DZ
dzalic
11:45 20.04.2011.

Jugoslaven Dragan Čovic vodi nas Hrvate . I tome se nema sto dodati . Hrvati svaka nam čast - imamo i mi svoga Sejdu bajramovica.

DU
Deleted user
12:15 20.04.2011.

Posto ne postoje vjecni Hrvatski neprijatelji (Srbi) niti vjecni Hrvatski prijatelji (muslimani), nego samo vjecni Hrvatski interesi doslo je izgleda vrijeme da Hrvati podrze Srbe (oko predstojeceg refenduma) i za uzvrat traze og Srba podrsku oko uzpostave 3ceg entiteta. Muslimani preko svog unitarizma rastacu BiH kao sto su nekad Srbi rastakali YU. Kao sto je nedavno Ivo Miro Jovic izjavio razje.... smo jugoslaviju pa nema razloga da n razje.... i BiH ako muslimani ovako nastave.

KI
kitikat
09:54 20.04.2011.

gomila praznih rijeci covjeka koji ima vlast samo na nizem nivou,u vrhu su drugi hrvati koji nisu hdz i nisu pozvani na ovaj sabor

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?