Reakcija

Za Dodika neprihvatljivi Izetbegovićevi stavovi

'Banjaluka 21.01.2012 Milorad Dodik na press konferenciji u Palati Predsjednika RS Foto Dejan Moconja'
Dejan Moconja/VLM
24.10.2012.
u 16:46

Za medije u RS-u je Dodik reagirao na Izetbegovićevo otvoreno pismo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću

Republika Srpska nije birala Bakira Izetbegovića, on nije njen predstavnik, niti ima pravo da govori u ime građana Bosne i Hercegovine, jer je on isključivo bošnjački član Predsjedništva BiH, tvrdi entitetski predsjednik Milorad Dodik.

On je za medije u RS-u reagirao na Izetbegovićevo otvoreno pismo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u kojem ističe da Nikolić izjavom da, Bosna polako nestaje pred našim očima, grubo nasrće na BiH i vrijeđa njene građane. Za Dodika Nikolićev stav nije uvreda za građane RS-a, već naprotiv, tvrdi da su RS i njeni građani suglasni s njegovim stavovima. Navodi i da je Izetbegović trenutno predsjedavajući tročlanog Predsjedništva BiH i ima samo ona ovlaštenja koja su striktno definirana Ustavom BiH i Poslovnikom Predsjedništva.

"A iznošenje neusuglašenih stavova u ime građana BiH definitivno nije jedno od tih ovlaštenja, smatra entitetski predsjednik i dodaje da Izetbegović „nema pravo da srpski narod u BiH i RS-u stavlja u kontekst svojih političkih stavova, a pogotovo kada to čini s namjerom da pogorša odnose sa Srbijom i njenim najvišim dužnosnicima“.

Ukoliko je Izetbegović uvrijeđen konstatacijom koju je dao Nikolić, da „Bosna polako nestaje“, ima, kao i svatko, pravo da na tu izjavu reagira osobno ili u ime Bošnjaka čiji je predstavnik, ali ni u kom slučaju u ime svih u BiH i RS, rekao je Dodik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?