Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Za dan u Hrvatskoj susjedi moraju imati 100 eura i vizu

Uvjet za ulazak: Spomenuti uvjeti odnose se na sve one bez biometrijske putovnice
12. lipnja 2013. u 12:00 0 komentara 64 prikaza
'06.07.2012., Granicni prijelaz Bregana, Zagreb - S prvim vikendom u srpnju ocekuje se povecani promet turista na granicnom prijelazu Bregana. Djelatnici policije i carine spremno docekuju turiste una
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'

Od 1. srpnja, kada Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, svi državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji nemaju biometrijsku putovnicu morat će za ulazak u Hrvatsku imati vizu. Policajci na granici imat će ovlasti tražiti da pokažu imaju li u novčaniku stotinu eura za svaki dan boravka u našoj zemlji.

Nemoguća misija

Tako bi odlazak na more za vikend mogao od 1. srpnja za one državljane susjedne Bosne i Hercegovine koji nemaju biometrijsku putovnicu postati nemoguć.

Jer, osim viza, peteročlana obitelj iz BiH koja planira provesti vikend u Hrvatskoj na granici će morati pokazati da kod sebe ima 1000 eura, dok će se za desetodnevni odmor taj iznos popeti na vrtoglavih 5000 eura. Kao dokaz o broju dana boravka morat će priložiti i turistički vaučer, kao što ga i svi hrvatski državljani koji putuju u zemlje u kojima moraju imati vizu moraju pokazati.

No situacija s našim susjedima u Bosni i Hercegovini, s kojima dijelimo 1011 kilometara granice, nije morala biti takva. Naime, čim je Hrvatska potpisala pristupni sporazum s Europskom unijom u prosincu 2011. godine, svim susjedima poslan je prijedlog novih sporazuma o regulaciji graničnih prijelaza. Hrvatska je inzistirala da se napokon sredi granični režim za koji su sve susjedne države znale da se mora mijenjati ulaskom Hrvatske u EU. S Bosnom i Hercegovinom te Europskom komisijom održano je čak sedam trilateralnih sastanaka, no ugovor o graničnim prijelazima te sporazum o pograničnom prometu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji je Hrvatska također pripremila prije godinu i pol, još nisu potpisani. Ista je situacija i sa Srbijom te Crnom Gorom.

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da se trude ublažiti negativne posljedice hrvatskog pristupanja EU na susjedne zemlje pa je čak i podržan prijedlog da državljani BiH i dalje mogu u Hrvatsku ulaziti samo s osobnim iskaznicama. No naši susjedi, kako pišu mediji u BiH, još se bave formiranjem povjerenstva koje bi bilo nadležno za potpisivanje sporazuma. Ovo stanje u BiH koristi se za političke obračune, a građani istodobno strahuju da nakon 1. srpnja zbog nepotpisanog sporazuma neće biti moguć njihov ulazak u Hrvatsku.

S druge strane, kažu u našem Ministarstvu vanjskih poslova, državljani Hrvatske moći će u BiH, Srbiju i Crnu Goru s istim ispravama kao i dosad.

Ministarstvo je uvjereno da će se sporazumi ipak potpisati sa susjednim zemljama i da problema ne bi trebalo biti.

Hrvatsku vanjsku granicu dugačku 1377 kilometara, koja je najdulja u Europskoj uniji, trenutačno nadzire oko 5400 policajaca. U idućih godinu do dvije dana, prije konačnog ulaska u schengenski sustav, na granici bi trebalo biti raspoređeno nešto više od 6000 graničnih policajaca.

Nova oprema

– Radi se na popunjavanju kapaciteta i nabavi preostale tehničke opreme za očuvanje vanjske granice. Pod tim mislim na nabavu patrolnih vozila i brodova, rendgenskih uređaja, detektora za narkotike i eksplozive, sustava za preglede dokumenata i slično. Za to sve u iduće dvije godine na raspolaganju imamo 120 milijuna eura – rekao je Gilio Toić Sintić, pomoćnik načelnika Uprave za granice.

>>Nakon ulaska u EU videonadzor na svim graničnim otocima!

>> Lorencin: Vize u Rusiji i Ukrajini izdajemo u roku do pet dana

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Europski uhidbeni nalog u nadležnosti su

Europski uhidbeni nalog u nadležnosti sudova

Od 1. srpnja 2013. godine počet će vrijediti i europski uhidbeni nalog, čije će provođenje u nas biti u nadležnosti županijskih sudova. Cilj je naloga premostiti razlike u pravosuđima država članica, kao i zaobići odluku o neizručivanju vlastitih državljana.

Sve države Europske unije potpisnice su naloga i moraju ga poštovati. Izvršenje naloga može se i mora odbiti ako je izdan za djelo koje je u Hrvatskoj obuhvaćeno amnestijom, ako je tražena osoba već pravomoćno osuđena u nekoj od članica EU za isto djelo te ako je osoba u trenutku počinjenja kaznenog djela bila mlađa od 14 godina.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.